A cirkadián géneket kockázati tényezőnek tekintik a cirkadián ritmuszavarok és a hormonokkal kapcsolatos daganatos megbetegedések fokozott kockázata közötti összefüggés alapján.

A cirkadián ritmuszavarokat potenciális hormon-rákkeltőként sorolják be számos hormonokhoz kapcsolódó daganattípus esetében. A férfiaknál az alvás időtartamára, az éjszakai fényre, a változó műszakban történő munkavégzésre és a pilótákra vonatkozó vizsgálatok a cirkadián ritmuszavarokat a prosztatarák kockázati tényezőjének tekintik.

A kutatók vizsgálták a 240 cirkadián génvariáció és a 2181 biopsziával igazolt prosztatarák kockázatának kapcsolatát, és azt, hogy a biológiailag hozzáférhető tesztoszteron csökkentése módosítja-e a cirkadián gének és a prosztatarák kapcsolatát.

prosztatarák
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A tesztoszteron kezelésben (finaszterid) részesülő férfiak esetében a vizsgálatot végző szakemberek összefüggést találtak bizonyos cirkadián génvariánsok (NPAS2) és a prosztatarák kialalkulásának kockázat között. Nem találtak erős bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy a cirkadián génvariánsok befolyásolják a prosztatarák kockázatát azoknál a férfiaknál, akik nem részesültek tesztoszteron kezelésben.

A kutatás eredményeink összességében nem támasztják alá, hogy a cirkadián génpolimorfizmusok a cirkadián ritmuszavarok és a prosztatarák megnövekedett kockázata közötti kapcsolat mögöttes mechanizmusaként szolgálnak, valamint jelenleg a molekuláris mechanizmusok sem teljesen tisztázottak még, így további kísérleti tanulmányokra van szükség.

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5940353/
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

A stressz a barátunk és az ellenségünk is lehet (x)

A túlélésünket szolgálja, nagyobb teljesítményre sarkallhat, de tönkre is tehet bennünket, ha túl sok van belőle. Létezik-e jó stressz, vagy mindenképpen káros? Hogyan küzdjünk meg azzal, ha túl sok a feszültség és kifáradunk a nyomasztó elvárások, szoros határidők és a hétköznapi bosszúságok miatt?