Ha a péniszben fájdalom tapasztalható, akár a szexuális közösülés során, akár máskor, mindenképpen javasolt az urológus szakorvosi vizsgálat.

Peyronie-kór

A péniszfájdalom leggyakoribb oka a bármely életkorban előforduló Peyronie-kór, vagyis a pénisz rendellenes görbülete, amelyet általában a barlangos testet körülvevő kötőszöveti tok, az úgynevezett tunica albuginea hegesedése okoz. Ennek oka pontosan még nem ismert, de valószínűleg valamilyen korábban lezajlott gyulladás, esetleg a hímvesszőt ért kisebb sérülés miatt alakulhat ki az ereket körülvevő kötőszövetben a hegesedési folyamat. A Peyronie-kór zavarhatja a közösülést, akár fájdalmassá téve, akár merevedési zavarhoz vezetve. Néhány esetben röviddel az erekció előtt pattogó hang hallható. A férfiak 1-2 százalékánál a betegség olyan súlyossá válhat, hogy gátolja a közösülést. Ezen esetekben sebészi beavatkozásra (például péniszprotézis) van szükség.

péniszfájdalom
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Pénisztörés

Mivel a hímvesszőben nincsen csont, az elnevezés valójában a tunica albuginea repedését jelenti. Akkor fordulhat elő, ha valamilyen trauma éri az erektált péniszt. A pénisztörés jellegzetes tünete a sérülést kísérő pattogó hang, amit súlyos fájdalom, duzzanat és a pénisz bőrének sötét elszíneződése kísér. Mielőbbi szakorvosi ellátást igényel, mert ha nem kezelik azonnal, maradandó merevedési zavarhoz vezethet.

Egyéb problémák

A bőrbetegségek (például a lichen sclerosus) néha a pénisz fájdalmát okozzák. Az életkor előrehaladtával egyre gyakoribb lichen sclerosus általában a nemi szervek bőrén kialakuló autoimmun bőrgyulladás, ami fehéres színű, egyre nagyobbá váló foltokat, valamint vizelési nehézségeket és anatómiai elváltozásokat okoz.

A körülmetéletlen férfiaknál néha kialakulhat a fájdalmas phimosis, vagyis fitymaszűkület. Ezen esetben a hímvessző végén található mozgékony, a makkot fedő bőrrész (fityma) nyílása olyan szűk, hogy az nem húzható hátra. Ez az állapot néha korrekciós műtétet igényel a súlyos szövődmények (például fájdalmas közösülés, szexuális zavarok, húgyúti gyulladás, köldök- és lágyéksérv) megelőzése érdekében.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.