A prosztatarák az egyik leggyakoribb daganattípus a férfiak esetében. A jó hír az, hogy számos szűrési lehetőség létezik a korai diagnózis felállításához.

A prosztatarák szűrésére több lehetőség is van. Több tényező mérlegelése után  a szakorvos javasolhatja a prosztata-specifikus antigén (PSA) tesztet és/vagy a jelenleg rendelkezésre álló újabb szűrővizsgálatok egyikét.

PSA teszt – a jelenlegi prosztatarák szűrési protokoll

Mielőtt az orvosa javasolná, hogy mikor kell szűrni a prosztatarákot, számos tényezőt figyelembe vesz, például az életkort és a családi kórtörténetet (volt-e valamelyik családtagja prosztatarákos).

Amennyiben az orvosa úgy ítéli meg, hogy szűrésen kell részt vennie, akkor a PSA tesztet fogja javasolni. Több mint 30 éve a PSA teszt az arany standard a prosztatarák szűrésében. Ez az egyszerű vérvizsgálat azt méri, hogy mennyi prosztata-specifikus antigén van a vérében.

prosztatarák szűrés PSA biopszia
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

PHI vizsgálat

Ha kóros PSA-értéke (4-10 közötti) van, orvosa újabb tesztet javasolhat, amely jobban „érzékeli” a prosztatarák kockázatát. Az úgynevezett prosztata-egészségi index (PHI) egy pontosabb vérvizsgálat, ami az alábbi előnyökkel jár:

  • Kevesebb szükségtelen biopszia: Ezzel a vizsgálattal jobban meg lehet határozni, hogy kinek a kockázata elég magas ahhoz, hogy biopsziát kelljen végezni.
  • Pontosabb eredmény: Ez a teszt jobban kimutatja a prosztatarákot. Azt is felismerheti, hogy van agresszívabb-e a daganat típusa. Ez az információ segítheti az orvosokat egy célzottabb kezelési terv kialakításában.

Vizeletvizsgálat

Ez a teszt kimutatja a PCA3 gént a vizeletében, és segíthet orvosának jobban felmérni a prosztatarák kockázatát. A PCA3 egy prosztata-specifikus, nem kódoló RNS, vagyis egy olyan gén, amely csak a prosztatájában van. Ha a gén „túlexpresszált” (vagyis túl sok van belőle), akkor nagyobb az esélye a prosztatarák kialakulására. Amikor a rák jelen van, a PCA3 az esetek 80 százalékában pozitív lesz. Ez a vizsgálat segíthet orvosának annak megállapításában is, hogy szükség van-e biopsziára.

Biopszia

A prosztatarák diagnózisának végleges megerősítéséhez biopsziát kell végezni. Ennek során az orvosok 8-12 szövetmintát vesznek a prosztatából.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.