A prosztatarák radikális eltávolítását követő merevedési zavar a műtét ismert lehetséges szövődménye, de az erekciós funkció általában helyreállítható.

A prosztata és a környező struktúrák körülbelül két évtizeddel ezelőtti anatómiai felfedezését követően a műtéti megközelítés megváltoztatása lehetővé tette az eljárás jelentősen jobb kimenetelű végrehajtását. A műtét után az az elvárás, hogy a legtöbb beteg néhány héten belül rendeződjön a vizelet-kontinencia, valamint helyreálljon az erekció két éven belül.

A radikális prosztatektómia utáni klinikai kezelés viszonylag új stratégiája abból az elképzelésből fakadt, hogy a korai szexuális stimuláció és a véráramlás a péniszben megkönnyítheti a természetes merevedési funkció visszatérését és az „orvosilag nem segített” szexuális tevékenység folytatását.

Az idegkímélő prosztatektómia alkalmazása ellenére azonban a természetes merevedési funkció korai helyreállása nem gyakori. Mindazon férfiak számára - kortól függetlenül - , akiknek normális a műtét előtti merevedési funkciójuk, érthetően fontos ennek az erekciós képesség megőrzése a műtét után is.

A posztoperatív, műtét utáni erekciós diszfunkció legmeghatározóbb tényezője azonban a preoperatív potencia állapota. Egyes férfiak életkorfüggő folyamatként az erekció működésének időbeli csökkenését tapasztalhatják. Ezenkívül a posztoperatív erekciós diszfunkciót egyes betegeknél a meglévő rizikófaktorok egészítik ki, amelyek magukban foglalják az idősebb életkort, a krónikus betegségeket (például cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek), az életmódbeli tényezőket (dohányzás, fizikai inaktivitás, stb.) és bizonyos gyógyszerek (például vérnyomáscsökkentők) alkalmazását.

prosztatarák merevedési zavar
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Kezelési lehetőségek a radikális prosztatektómia utáni merevedési zavar kezelésére

A lehetőségek közé tartoznak a gyógyszeres és az alternatív terápiák. A merevedési zavarok kezelésére alkalmazott vényköteles gyógyszerek az orális PDE-5 inhibitorok (szildenafil - például Viagra, tadalafil és vardenafil), az intraurethralis (húgycsőbe alkalmazandó) kúpok és péniszbe adott injekciók (prosztaglandin és vazoaktív gyógyszerkeverékek). A nem gyógyszeres terápiák, amelyek nem támaszkodnak az erekciós szövet biokémiai reakcióképességére, magukban foglalják a vákuummal működő eszközöket és a péniszimplantátumokat (protéziseket).

Új módszerek, amelyek hatékonyak lehetnek a műtét utáni merevedési zavar helyreállításában

Az úgynevezett kavernás ideg átültetése egy olyan műtéti újítás, amelynek célja az idegszövet folytatása a pénisz felé. Különösen akkor alkalmazható, ha az idegszövetet kivágták a prosztata eltávolítása során. A neuromoduláló terápia egy izgalmas, gyorsan fejlődő módszer az ép idegek revitalizálására és az idegek növekedésének elősegítésére. Az új módszerek közé tartozik még az őssejtterápia, az elektromos stimuláció és a génterápia is.

Forrás: https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/prostate-cancer/erectile-dysfunction-after-prostate-cancer
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.