A COVID-19 terjedésének megállítására szolgáló két kulcsfontosságú prevenciós stratégia - a maszkviselés és a fizikai távolságtartás - a gyakori légúti vírusfertőzések csökkenéséhez is vezetett.

A Bostoni Orvosi Központ kutatói által vezetett tanulmány eredményei szerint az új koronavírus terjedésének megállítását célzó járványügyi intézkedések (maszkviselés, fizikai távolságtartás, iskolák bezárása) eredménye, hogy az influenza és más gyakori vírus okozta légúti fertőzések gyakorisága körülbelül 80 százalékos csökkenést mutatott, összehasonlítva az előző évek hasonló időszakaival.

Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a COVID-19 terjedésének megakadályozására alkalmazott népegészségügyi intézkedések hasznosak lehetnek más légúti vírusfertőzések megelőzésében is, hiszen ismert, hogy a közönséges megfázást és a tüdőgyulladást okozó vírusok szoros érintkezés útján, aeroszolok és/vagy cseppek révén terjednek.

koronavirus maszkviseles
Forrás: pixabay.com

A Bostoni Orvosi Központban történt vizsgálat során a kutatók az összes (fekvőbeteg és ambuláns) dokumentált légúti vírusfertőzésben szenvedő beteg adatait elemezték 2015. január 1. és 2020. november 25. között. A 2020-as évet két meghatározott időszakra osztották. Az első, amelyet 1. periódusnak neveztek, a maszk viselése, a fizikai távolságtartás és az iskola bezárása előtti időszakot jelenti. A 2. periódus a COVID-19 terjedésének megakadályozására vonatkozó járványügyi intézkedések utáni időszakot jelöli. A kutatók elemezték a vírusfertőzések számát mindkét időszakban 2015 és 2019 között, összehasonlítva a 2020-as eredményekkel.

A vizsgálati eredmények különösen hasznosak lehetnek a prevenciós stratégiák kidolgozásában olyan helyeken, ahol a légúti fertőzések rövid idő alatt nagy járványokat okozhatnak, például az oktatási-nevelési intézményekben, a kórházakban vagy a bentlakásos szociális intézményekben.

Forrás: https://www.healthcarehygienemagazine.com/study-indicates-precautions-used-to-prevent-covid-19-decreased-common-respiratory-illness-rates/
Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

Ezek a legfontosabb teendők felfázás esetén (x)

Kínzó alhasi görcsök, égő érzés vizeletürítéskor, nem múló vizelési inger – ezek a panaszok kísérik a felfázásként is ismert hólyaghurutot. Mutatjuk, mit tehetünk az enyhe felfázás korai tünetei ellen.