Fennáll annak a veszélye, hogy Európa egyes részeiben az éghajlatváltozás okozta felmelegedés következtében egyre gyakoribbá válhat ez a trópusi fertőző betegség.

A Chikungunya-láz kórokozóját a trópusi Aedes aegypti és Aedes albopictus szúnyogok terjesztik, vagyis ugyanazok, amelyek a Dengue és a Zika vírust is terjesztik. Amikor a szúnyogok az emberek lakhelye közelében találhatók, a fertőzés kockázata jelentősen megemelkedik.

A Chikungunya-láz tünetei a vírus szervezetbe kerülését - vagyis a szúnyogcsípést - követő 4-8 nap között kezdődnek, de akár 12 nap is eltelhet a szimptómák megjelenéséig. A fertőzés jellemző tünete a láz, az izom- és ízületi fájdalom, az ízületek duzzanata, a fejfájás, a hányinger, a gyengeségérzet és a fáradékonyság, de bőrkiütések is előfordulhatnak. A "chikungunya" elnevezés szuahéliul azt jelenti, hogy "ami hajlik", utalva a vírus által okozott szélsőséges ízületi fájdalom hatására kicsavarodó ízületre és a lehajló testtartásra. Bár a halállal járó kimenetel -leginkább az idős, krónikus betegeknél -, ritkábban fordul elő, mint más szúnyogok által terjesztett betegségek esetén, a chikungunya-lázhoz kapcsolódó krónikus ízületi fájdalom és egyéb tünetek hónapokig vagy évekig is fennmaradhatnak.

chikungunya szúnyog
Forrás: pixabay.com

A diagnózis felállításához szükséges vizsgálat magában foglalja a chikungunya vírust megcélzó antitestek felkutatását, amelyek közül néhány körülbelül két hónapig is megtalálható a szervezetben. A vírus a fertőzés első néhány napjában a vérből is kimutatható, és a betegség első hetében gyűjtött mintákat ellenanyag-tesztekkel és reverz transzkriptáz – polimeráz láncreakcióval (RT – PCR) is meg kell vizsgálni, bár ezek a tesztek nem minden esetben szükségesek.

Specifikus terápia nem áll rendelkezésre, így a hasonló tüneteket okozó dengue-láz kizárása után gyulladáscsökkentő gyógyszereket lehet használni az ízületi fájdalmak kezelésére.

Bár még nincs engedélyezett védőoltás a chikungunya-láz ellen, számos vakcina már a klinikai tesztelés fázisában van. A jövőbeni járványok megelőzésében fontos a szúnyogok elleni védekezés (például szúnyogháló, szúnyogriasztó, hosszú ujjú felső és hosszú szárú nadrág viselése).

Forrás: https://www.gavi.org/vaccineswork/next-pandemic/chikungunya
Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.