Minden látható ok nélküli vérfolt látványára ébredni ijesztő és nyugtalanító lehet, de ne aggódjon, mert általában nem komolyabb a probléma.

Az éjszakai orrvérzés okai

Az orrvérzés általában speciális okok miatt fordul elő, de ezek a problémák az otthoni gyógymódokkal gyakran megoldhatók. Íme, a leggyakoribb kiváltó tényezők:

1. Az orrban lévő erek megsértése

Az orrban lévő erek hajlamosak az irritációra és a vérzésre. Ha kevésbé óvatosan érintik meg azokat – akár öntudatlanul éjszaka -, megrepedhetnek és vérzhetnek. Az orrban lévő kiszáradt nyálka kellemetlen és nehéz kifújni, ezért az emberek gyakran kézi „eltávolításhoz” folyamodnak. Ehelyett azonban érdemesebb gyógyszermentes orr-hidratáló krémeket (például sóoldat) használni a probléma megoldásához.

2. Száraz levegő a hálószobában

Ha fűtést vagy klímaberendezést használ, előfordulhat, hogy otthonában a páratartalom 30 százalék alá csökken, melynek eredménye a bőr és a nyálkahártyák kiszáradása. Az orrban lévő erek nagyon érzékenyek a szárazságra. Amikor az orr nyálkahártyája kiszárad, az erek megrepedhetnek, vérzést okozva. Ez nagyobb valószínűséggel éjszaka történik, amikor nem iszik gyakrabban vizet és a száján keresztül lélegzik. A túl száraz levegő egyéb jelei:

  • repedezett ajkak
  • száraz, viszkető bőr
  • fájó, száraz torok, különösen ébredéskor
  • statikus elektromosság a szöveteken és a hajon
  • száraz vagy viszkető szemek.

Ennek megelőzése érdekében érdemes minden este párologtatót használni a hálószobában.

éjszakai orrvérzés
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

3. Hideg vagy allergia

Az orrfolyás irritációt és kiszáradást okoz az orrban, ami gyakran váratlan orrvérzéshez vezet. És ha erőteljesen és gyakran fújja az orrát, az orra még sérülékenyebb lesz.

Hidegben rendszeresen használjon sóoldatot, hogy „lágyabb” legyen az orrváladék. Ha ki kell fújnia az orrát, óvatosan tegye.

Hogyan szüntethető meg az orrvérzés?

Az orrvérzés megállításának legjobb módja az orr puha részének összefogása. Hajoljon előre és szorítsa össze az orrlyukakat legalább öt percig. A komoly ok nélküli orrvérzésnek 10-15 perces enyhe nyomás után meg kell szűnnie. Amennyiben 30 percnél tovább tartó vérzése van, mielőbb forduljon orvoshoz!

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.