A szájszárazság hihetetlenül kellemetlen lehet, még akkor is, ha csak rövid ideig fordul elő, emellett kezeletlen esetben károsíthatja a száj egészségét.

Számos tényező okozhatja ezt a problémát, de bizonyos gyógyszerek, fertőzések, kiszáradás, valamint a rákkezelések a leggyakoribb kiváltó okok. Egyes gyógyszerek, a sugárzás és a kemoterápia valóban károsíthatja a nyálmirigyeket, így a daganatos betegségben szenvedő betegeknél a szájszárazság nagyon gyakori. Általában egy-két hónappal a kemoterápia befejezése után magától megszűnik, de a fej és a nyak besugárzása után hat hónaptól egy évig is eltarthat.

A kezeletlen szájszárazság, amelyet az orvosok xerosztómiának neveznek, különféle egészségi problémákhoz vezethet, például gombás fertőzéshez vagy ínygyulladáshoz. A nem megfelelő fogsorillesztés egy idő után ízérzékelési, nyelési nehézségeket és bizonyos esetekben beszédváltozásokat eredményezhet. Repedéseket és vágásokat is észlelhet ajkain a szája sarkában, vagy égő érzést tapasztalhat a nyelvén.

szájszárazság kezelése
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Tippek a szájszárazság enyhítésére

Függetlenül a szájszárazság okától, fontos, hogy tegyünk ellene az alábbi módszerekkel:

Maradjon hidratált. Igyon legalább 8-12 pohár vizet naponta. Mindig tartson kéznél egy vizes palackot, hogy bármikor ihasson egy kortyot.

Rágógumi vagy kemény cukorka. A cukormentes rágógumi rágása vagy a cukormentes keménycukor szopogatása is segíthet.

Az alkohol, a koffein és a savas gyümölcslevek fogyasztásának elkerülése. Ez azt jelenti, hogy tartózkodni kell a napi kávétól vagy tejeskávétól és a citrusfélékből készült gyümölcslevektől, valamint az esti pohár bortól. Ügyelni kell a rejtett alkoholra is (például szájvíz).

Az ételek megnedvesítése. Nedvesítsen meg minden száraz élelmiszert húslével, szószokkal vagy tejjel. Mivel a nyálmirigyek nem termelnek elég nyálat, ez megkönnyíti a rágást és a nyelést.

A dohányozás mellőzése. Az általános egészségi állapotra gyakorolt ​​negatív hatások mellett a dohányzás súlyosbíthatja a szájszárazságot.

Párásító használata. Éjszaka használjon párásítót, különösen télen, hogy segítse a környezeti levegő megnedvesítését.

Minden étkezés utáni fogmosás. Egy pohár meleg vízben lágyítsa meg a fogkefét, hogy kíméletesebb legyen az ínyéhez. Minden étkezés után és lefekvés előtt mosson fogat. Használjon fluoridos öblítőt a fogszuvasodás megelőzése érdekében, ha sugárkezelésen vesz részt.

Orvosi vizsgálat. Orvosa tud Önnek ajánlani kifejezetten a szájszárazság kezelésére szolgáló vény nélkül kapható és vényköteles gyógyszereket, amelyek nyálpótlóként működnek vagy a nyálmirigyeket több nyál termelésére serkentik.

Keresse fel orvosát, ha ezek a módszerek nem enyhítik a kellemetlenséget, vagy ha gyanítja, hogy fertőzés van a szájában.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.