Ha kellemetlen érzés és fájdalom jelentkezik az arcában, az azt jelentheti, hogy valami súlyosabb probléma van a szervezetében.

Tompa vagy éles fájdalmat érezhet az arcában. Ez a kellemetlen érzés általában azt jelenti, hogy valami történik a testében, ami fájdalmat okoz. Íme, néhány gyakori ok:

Szinusz fertőzés: az orrmelléküregek szöveteinek gyulladása vagy duzzanata miatt fájdalmat érezhet az arcában. Ez a fájdalom azért van, mert a felső orcája és a maxilláris melléküregei ugyanazon a területen vannak. Az orrmelléküregek, vagyis az orr melletti levegővel teli üregek megfertőződhetnek, ami orrfolyáshoz, fejfájáshoz, orrduguláshoz és arcfájdalomhoz vezethet, ami a fogaiban is érezhető.

Fogtályog: ez a fog körüli fertőzés általában bakteriális fertőzésből származó gennyet tartalmaz. Még némi duzzanat is előfordulhat, ami néha az egész arcra vagy az állkapocs területére terjedhet.

Fogcsikorgatás: a bruxizmus gyakran okozhat arcfájdalmat az orca alatti izmok túlterhelése miatt. Az arcfájdalmon kívül alvászavarok, fejfájás, fülfájás és rágási fájdalom is előfordulhat.

arcfájdalom okai
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Temporomandibularis ízületi rendellenesség: ez a temporomandibularis ízületet, a környező izmokat és szalagokat érintheti. Emiatt az ízület és az állkapocs mozgatását segítő izmok fájdalmassá válhatnak. Ezt a rendellenességet fogcsikorgatás, trauma, helytelen harapás, ízületi gyulladás, stressz vagy kopás okozhatja. A tünetek közé tartozik az állkapocs érzékenysége, a fejfájás, a fülfájás és az arc fájdalma.

Parodontális betegség: az ínybetegség az íny, a csontok és a fogat körülvevő képletek fertőzése. Fogfájást és rágási fájdalmat is okozhat.

Sialadenitisz (duzzadt nyálmirigy): leggyakrabban a 60 évnél idősebb felnőttek körében fordul elő a nyálmirigy gyulladása. Ha duzzadt nyálmirigye van, láz, szájszárazság, étkezés közbeni fájdalom és az arc és a nyak területén duzzanat jelentkezhet. A nyáltermelése is csökkenhet.

Trigeminus neuralgia: ez a ritka idegi állapot a trigeminális ideget érinti, amely az agyhoz kapcsolódó 12 idegpár egyike. Az ideg az érintést és a fájdalmat a fejből és az arcból az agyba továbbítja. Ez jellemzően elég intenzív fájdalomként jelentkezik, általában az arc egyik oldalán. Az 50 év felettieket gyakrabban érinti, mint bármely más korcsoportot.

Fogászati ​​kezelések: a legtöbb fogászati ​​beavatkozáshoz érzéstelenítés szükséges, és ez az injekció kellemetlen érzést okozhat. A fog, a szövetek és a fogászati ​​beavatkozás körüli terület is fájhat és begyulladhat.

Koszorúér-betegség: előfordulhat, hogy az állkapocsfájdalom rövid ideig jelentkezhet, ami anginával – a szív vérellátásának csökkenése által okozott mellkasi fájdalommal –szívrohamhoz társulhat. Ez a koszorúér-betegség egyik kevésbé gyakori megjelenése, de megtörténhet.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.