A halláskárosodás frusztráló az emiatt szenvedők számára, de emellett még a járási problémákkal, az esésekkel és a demenciával is összefüggésben van.

A hallás és az egészségi állapot közötti kapcsolat

Az agyi vizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy a halláskárosodás hozzájárulhat az agy atrófiájának, vagyis sorvadásának gyorsabb üteméhez. Ezt tovább súlyosbítja, hogy a halláskárosodás is hozzájárul a társadalmi elszigeteltséghez (emiatt az érintett nem akar az emberekkel lenni, vagy ha igen, akkor nem vesz részt a beszélgetésben), fokozva a demencia kialakulásának kockázatát.

Járás közben a fül finom jeleket vesz fel, amelyek segítik az egyensúlyt. A halláskárosodás „elnémítja” ezeket a fontos jeleket. Ez is megnehezíti az agy munkáját pusztán a hangfeldolgozás miatt. Ez a tudatalatti többfeladatos munka megzavarhatja a biztonságos járáshoz szükséges mentális feldolgozás egy részét.

A hallókészülékkel kapcsolatos tévhitek

Csökkenthetik-e a hallókészülékek ezeket a kockázatokat? Amit eddig tudnak a szakemberek, az az, hogy a hallókészülékek használatának nincs hátránya. A legtöbb embernek segítenek, lehetővé téve számukra, hogy újra kapcsolatba kerüljenek a barátokkal és a családdal, és újra aktívabbak legyenek.

hallásvesztés halláskárosodás
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Ha halláskárosodása van, ne hagyja, hogy a következő tévhitek visszatartsák attól, hogy segítséget kérjen.

Nem olyan rossz a hallásom. A hallókészüléket használók átlagosan 10 évet várnak, mielőtt segítséget kapnának a halláskárosodás miatt. De ez idő alatt a szeretteivel való kommunikáció nehezebbé válik, és nő az elszigeteltség és az egészségi kockázatok aránya.

Ha hallókészüléket viselek, azt jelenti, hogy öreg vagyok, és erre még nem állok készen. Normális, ha aggódik amiatt, hogy a halláskárosodás azt jelenti, idősödik – és ezt el akarja titkolni. Sok hallássérült ember inkább csendben ül ahelyett, hogy bekapcsolódna a beszélgetésekbe és tevékenységekbe, mert attól tartanak, hogy a hallásproblémák miatt tehetetlennek vagy kevésbé kompetensnek tűnnek. Az igazság azonban az, hogy ha kapcsolatba lép másokkal, az agy fiatalabb maradhat.

Nem szeretem a hallókészülékek megjelenését. A modern hallókészülékek és cochleáris implantátumok kisebbek (és kevésbé feltűnők), mint a régebbi modellek.

A hallókészülékek használata nehézkes. Van egy hozzászokási időszak, amikor Ön – és központi hallórendszere és agya – alkalmazkodik a hallókészülékekkel való élethez. Ezért van az, hogy a szakorvosok próbaidőszakot alkalmaznak, így biztos lehet benne, hogy a választott típus a megfelelő az Ön számára.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.