Az extra fehérjefogyasztás - különösen az étrend-kiegészítőkből - nem feltétlenül egészséges vagy előnyös, és ez különösen igaz a gyermekekre.

A fehérje a szervezet fő építőköve. Segít az izmok kialakításában, a hormonok előállításában, erősíti a bőrt és a csontokat, valamint szállítja a tápanyagokat. Sok szülő ezért azt is gondolhatja, hogy az extra fehérjebevitel erősebbé teszi gyermeke szervezetét. Valójában a túlzott fehérjebevitel nem vezet nagyobb izomfejlődéshez, hanem károsítja a máj és a vesék működését.

Mennyi fehérje kell naponta a gyermekeknek?

A kalóriabevitel 10-30 százalékát fehérjéből kell előállítani. A fiatalabb gyermekeknél ez életkor szerint különböző:

  • a 4-9 éves gyermekeknek naponta 19 gramm fehérjére van szükségük
  • a 9 és 13 év közötti korosztálynak 34 grammra van szüksége
  • a 14 és 18 év közötti serdülők esetében ez nemenként változik: a fiúknak 52, a lányoknak 46 grammra van szükségük.
extra fehérje
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A fehérjetartalmú étrend-kiegészítők veszélyei

Ahelyett, hogy segítenének, az étrend-kiegészítőkből származó extra fehérjék hozzáadása a gyermek étrendjébe hosszú távú egészségi problémákat okozhat, többek között:

  • Súlygyarapodás. A felesleges fehérje felesleges kalóriát jelent. Ha egy gyermek nem tudja elégetni a kalóriákat, a szervezete zsírként tárolja.
  • Szervi károsodás. A magas fehérjeszint veseköveket okozhat, és hozzájárul a kiszáradáshoz. A fehérjék feldolgozása során nitrogén is termelődik a májban. A magas nitrogénszint megnehezíti a szervezet számára a méreganyagok feldolgozását, és csökkentheti a szervezet tápanyagbontó képességét.
  • Immunológiai betegségek. Sok terméken nincs feltüntetve az összes összetevője, így nem tudható pontosan, mit fogyaszt a gyermek. Sok fehérjepor stimulánsokat tartalmaz, amelyek károsíthatják a gyermek emésztőrendszerét.

Vannak olyan körülmények, amikor extra fehérjére van szükség?

Vannak speciális esetek, amikor a gyermeknek további étrendi fehérjére van szüksége. De még ilyen esetekben sem a fehérjetartalmú étrend-kiegészítők a legjobb lehetőségek.

A gyermekének extra fehérjére lehet szüksége, ha:

  • túlsúlyos
  • válogatósan evő
  • vegán/vegetáriánus (számára jó fehérjeforrás a mogyoróvaj, a bab, a zabpehely, a borsó, a brokkoli és a spenót)
  • metabolikus betegsége van.

Ne feledje, hogy a valódi ételek - nem az étrend-kiegészítők - mindig jobbak a növekvő test számára, különösen egy keményebb edzés után, hiszen a gyermeknek fehérje és szénhidrát kombinációra van szüksége a lebontott izmok újjáépítéséhez.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.