A csecsemők és a kisgyermekek fülfertőzései rendkívül gyakoriak. Sok szülő aggódik amiatt, hogy egy fülfertőzés visszafordíthatatlanul károsíthatja gyermeke hallását.

Általában hat gyermekből ötnél tapasztalható a harmadik születésnapja előtt fülfertőzés, melynek leggyakoribb típusa a középfülgyulladás. Ha a kisgyermeknek fáj a torka, megfázott vagy felső légúti fertőzése van, akkor a baktériumok a fülkürtön (a garatot a középfüllel összekötő vékony, nyálkahártyával bélelt csatorna) keresztül a középfülbe juthatnak. Ennek eredményeként folyadék felhalmozódik fel a dobhártya mögött a középfül egyes részeinek duzzanatát okozva.

A csecsemők és a gyermekek két ok miatt nagyobb valószínűséggel szenvednek fülfertőzésben, mint a felnőttek. Ezek az alábbiak:

 • immunrendszerük még nem fejlődött ki teljesen és így kevésbé hatékony a fertőzések leküzdésében
 • a fülkürtök kisebbek és vízszintesebbek, ami megnehezíti a folyadék kifolyását a fülből.

A fülfertőzés jelei és tünetei

A fülfertőzés jellemző tünete a fül és a fül körüli terület fájdalma. A csecsemők fülfertőzései azonban már azelőtt is előfordulhatnak, hogy beszélni tudnának, így a szülőknek kell felismerniük az árulkodó jeleket. Ezek az alábbiak lehetnek:

 • a fül „húzogatása”
 • gyakoribb sírás
 • ingerlékenység
 • hallásproblémák
 • alvási nehézség
 • láz, különösen a csecsemőknél
 • szivárgó folyadék a fülből
 • egyensúlyzavarok.

Az azonnali figyelmet igénylő tünetek közé tartozik a magas láz, a súlyos fájdalom, valamint a véres vagy gennyes váladékozás a fülből.

csecsemő középfülgyulladás
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A fülfertőzések kezelése

A legtöbb fülfertőzés kezelés nélkül elmúlik, és azok, amelyek nem, általában egyszerűen kezelhetők.

6 hónapos kor alatt

A 6 hónaposnál fiatalabb csecsemők szinte mindig antibiotikumot kapnak. Optimális esetben ezt mikrobiológiai mintavétel és bakteriológiai vizsgálat előzi meg a célzott (az adott baktérium elpusztítására képes) antimikrobiális szer kiválasztása érdekében. A gyógyszeres terápia mindenképpen szükséges, mert a fülfertőzések szövődményei súlyosabbak lehetnek a csecsemőknél és a dobhártya mögé „szorult” baktériumok a test más részeire átterjedve további fertőzéseket okozhatnak.

6 hónapos és 2 éves kor között

Az Amerikai Gyermekgyógyászati ​​Akadémia (AAP) irányelve az, hogy két-három napig figyelik a gyermeket, mielőtt antibiotikumot írnak fel. Fájdalom és előrehaladott fülfertőzés esetén azonban szükséges a mielőbbi antibakteriális kezelés.

2 éves kor felett

A 2 évesnél idősebb gyermekeknél a nem súlyos fülfertőzések általában kezelés nélkül megszűnnek. Szükség esetén a fájdalom vény nélkül kapható gyógyszerekkel is csillapítható. Ha 2-3 nap múlva nincs javulás, indokolt lehet az antibiotikum alkalmazása.

Sajnos néhány csecsemő és kisgyermek esetében gyakori a visszatérő fülfertőzésben, így esetükben megoldást jelenthet a műtét (a dobhártyába kis műanyag cső beültetése, amely néhány hónap múlva magától is kiesik vagy fülkürttágítás). 

A fülfertőzések megelőzése

A fülfertőzés kockázata csökkenthető az alábbiak betartásával:

 • Azoknál a gyermekeknél, akik megkapják a kötelező és az ajánlott védőoltásokat, ritkábban alakul ki a fülfertőzés, mint a be nem oltott társaiknál.
 • Az anyatej olyan antitesteket tartalmaz, amelyek hozzájárulhatnak a fülfertőzések és számos egyéb betegség kockázatának csökkentéséhez. Akár anyatejjel, akár tápszerrel táplálja a csecsemőt, a gyermek az etetés során ülő helyzetben legyen, ami megakadályozza a folyadék középfülbe áramlását.
 • A rendszeres kézmosás a különböző baktériumok és vírusok elleni védekezés legegyszerűbb módszere.
 • Ne engedje, hogy a csecsemő közelébe a beteg gyerekeket és felnőtteket.
 • A passzív dohányzásnak kitett gyermekeknél háromszor nagyobb az esély a fülfertőzés kialakulására, mint azoknál, akik ennek nincsenek kitéve.

Függetlenül a fülfertőzéstől, ajánlott a rendszeres hallásvizsgálat, amivel időben diagnosztizálhatók a hallási problémák.

Forrás: https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/ear-infections-in-babies-and-toddlers
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.