A kutatók azt találták, hogy számos tényező szerepet játszhat a gyermek válogatós étkezésében, beleértve a gyermek szenzoros reakcióihoz kapcsolódó géneket is.

Fontos, hogy a szülők a genetikai magyarázat esetében se adják fel az erőfeszítéseket, hogy gyermekeiket szélesebb ételválasztékra csábítsák. Jó, ha a gyermekeket időről-időre továbbra is újabb ételekkel kínálják, hogy kipróbálhassák azokat.

A válogatós étkezés során a viselkedés széles skálája létezik, de a legtöbb gyermeknél a válogatós étkezés nem múlik el magától, hacsak a szülők nem „dolgoznak” rajta. A kutatások kimutatták, hogy legalább 10-20 próbálkozásba telik, amíg a gyermek megkedvel egy bizonyos ételt. Nem javasolt azonban, hogy ráerőltessék a gyermekre az ételeket – az étkezés legyen élvezetes.

válogatós étkezés gyermekkor
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Étkezés közben hasznos, ha legalább egy olyan étel van a tányéron, amelyről tudja a szülő, hogy a gyermeke meg fogja enni. Továbbá, de ügyelni kell arra is, hogy az asztalnál mindenkinek ugyanazokat az ételeket adja. Ezzel a módszerrel a családtagok példát mutatnak az ételek kipróbálásában.

Kisgyermekkorban kezdődik

Általában a csecsemők kalandvágyó evők, és új dolgokat próbálnak ki. A válogatós étkezésre jellemző, hogy a kisgyermekkorban kezdődik, 2-3 éves korban. Ha gyermeke a normális súly alatt van, akkor aggódhat, hogy nem kap elegendő táplálékot. Ez azt eredményezi, hogy a szülők azt adják gyermekeiknek, amit csak szeretne, hogy elegendő kalóriához juttassák. Ebben az esetben a szülőknek érdemes egy dietetikussal vagy gyermekorvossal beszélni, mert vannak módszerek ezen probléma leküzdésére, miközben továbbra is javítani kell a válogatós étkezési szokásokon. A legfontosabb, amit egy szülő tehet egy válogatós evővel, hogy következetes legyen, és ne adja fel. Ha azonban a gyermeknek rágási vagy nyelési problémái vannak, mindenképpen forduljon orvoshoz.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.