A herefájdalom gyakori, különösen a sport vagy a verekedések miatt. A rúgás vagy ütés utáni tartós fájdalom azonban sürgős kezelést igénylő traumát jelezhet.

A gyermekkori herefájdalom okai

Trauma, fertőzés és egyéb egészségi problémák okozhatnak fájdalmat a fiúk herezacskójában. A gyermekek herefájdalmának leggyakoribb okai a következők:

  • A here torziója: Ez egy olyan vészhelyzet, amelyben a here megcsavarodik, így elveszíti a vérellátását. Leggyakrabban a 25 év alatti férfiaknál és fiúknál fordul elő, különösen 12 és 18 év között. Hirtelen, nyilvánvaló ok nélkül történik, és súlyos fájdalmat okoz az érintett herében. Ha nem kezelik 6-12 órán belül, a here visszafordíthatatlan károsodást szenved.
  • Trauma: Ennek megelőzése az oka annak, hogy a férfi sportolók herevédőt viselnek. A herék ütései zúzódásokat, duzzanatot és jelentős fájdalmat okozhatnak. Ritka esetekben a traumás sérülés miatt megrepedhet a here, ami mielőbbi sebészi beavatkozást igénylő súlyos állapot.
  • Fertőzések: Számos bakteriális vagy vírusos fertőzés duzzanatot okozhat a herékben. A szexuálisan aktív tizenéveseknél a fertőzések (például chlamydia, gonorrhoea) herék megnagyobbodását és fájdalmát okozhatják. A 10 év alatti fiúknál például a mumpsz vírus meglepően gyakori oka a herék fertőzésének.
  • Ciszták és herevisszér-tágulat: Ezek mindegyike kellemetlen fájdalmat okozhat a herékben.
  • Sérv. A lágyéksérv akkor fordul elő, amikor a zsírszövet vagy a bél egy része kinyúlik az ágyék izmaiban. Fájdalmat okozhat, és gyakran jelenik meg az ágyékban vagy a herezacskóban.
gyermekkori herefájdalom
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Nehéz lehet a gyereknek vagy a szülőknek kideríteni a herefájdalom kiváltó okát, ezért ha a fia fájdalomra panaszkodik, sántít vagy „furcsábban” viselkedik, mielőbb forduljanak szakorvoshoz. Amennyiben a fájdalom hirtelen és súlyos, sürgősségi ellátásra van szükség.

Beszélni kell a herékről!

Sok embernek kényelmetlenséget okoz a beszélgetés a nemi szervekről, de gyakorlatilag ez sem különbözik attól, mintha a gyermek karjában vagy lábában jelentkező fájdalomról beszélne. Minél előbb kezd el őszintén beszélni a fiával a nemi szervéről, annál jobb. Amikor a gyermek még kicsi, tanítsa meg neki, hogy ha fájdalmat éret „odalent”, mielőbb jelezze. Először kellemetlennek tűnhet erről beszélni, viszont helyes dolog és segít a fiának megtanulni figyelnie a testére.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.