A középfülgyulladás (otitis media) a megelőzhető hallásvesztés fő oka a gyermek​​eknél, amely negatív hatással van a pszichoszociális és a kognitív fejlődésre.

A középfülgyulladás a légzőszervi fertőzések után a gyermekek (jellemzően a 6-24 hónapos csecsemők) elsődleges egészségügyi ellátásának második leggyakoribb okát jelenti. A csecsemők körülbelül 23 százalékánál tapasztalható legalább egy alkalommal ez a betegség. Ismert kockázati tényezői közé tartozik a koraszülöttség, az alacsony születési súly, a terhesség alatti dohányzás, a különböző koponya- és arcrendellenességek, stb. Az otitis media általában fülfájdalommal, lázzal, étvágytalansággal és ingerlékenységgel jár. Noha a pneumococcus konjugált vakcinák bevezetése a középfülgyulladás előfordulásának csökkenését idézte elő, a fülfertőzések kockázati tényezőinek sokféle változata továbbra is kezelési problémát jelent.

középfülgyulladás elhízás gyermekkor
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Ugyanakkor a gyermekkori elhízás napjainkban komoly aggodalomra ad okot. 2016-ban világszerte 42 millió túlsúlyos, 5 év alatti gyermek volt. Emellett tudományosan megalapozott bizonyíték van arra vonatkozóan, hogy az elhízás összefüggésbe hozható a középfülgyulladás magas előfordulási gyakoriságával. Az elhízás és a túlsúly kockázati tényezők lehetnek az otitis media kialakulásában, és fordítva is. Az elhízott betegeknél a középfülgyulladás kialakulásának fő mechanizmusai közé tartozik például a fokozott gasztroözofageális reflux (GERD) és/vagy a zsír felhalmozódása. Ezzel szemben a fülfertőzések gyakorisága növelheti az elhízás kockázatát, főleg a középfül üregének gyulladása által okozott ízlelési változások révén.

Mivel az elhízás és a középfülgyulladás közötti összefüggés élettani mechanizmusa még nem tisztázott, további vizsgálatokra van szükség a kórélettani folyamatok megértéséhez és a megelőzés jövőbeli stratégiáinak meghatározásához.

Forrás: https://www.mdpi.com/2227-9032/9/4/458/htm
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.