A szülőknek és az edzőknek tisztában kell lenniük a gyermekkorban előforduló agyrázkódás jeleivel és tüneteivel, de fontos a megelőzés.

Rendben van, ha a gyermek sportol

Minden a kockázatcsökkentésről szól, hiszen a test és az agy védelme fiatal, fejlődő korban rendkívül fontos. De nem érdemes abbahagyni vagy el sem kezdeni a sportot, hiszen a gyerekeknek ajánlott a rendszeres sportolás. Sőt, többféle sportágat űzzenek, és ne „szakosodjanak” túl korán valamelyikre. Fontos, hogy a testet és az agyat különböző módokon kihívás elé állítsák (például a terepfutás esetén más izomcsoportot használ, mint a kosárlabdánál).

Az agyrázkódás tünetei a gyerekeknél hasonlóak a felnőttkori agyrázkódás tüneteihez

Ha az agyrázkódás tüneteiről van szó, a gyerekek és a felnőttek hasonló tüneteket tapasztalnak, beleértve az alábbiakat:

  • eszméletvesztés
  • látászavar
  • szédülés vagy egyensúlyzavar
  • fejfájás
  • koncentrációs vagy emlékezési nehézség
  • hányás vagy hányinger.

De a gyerekeknek nehézségeik lehetnek a tüneteik elmagyarázásával, mert lehet, hogy még nincs elegendő szókincsük. Ezért olyan fontos, hogy gyermekét felvilágosítsa az agyrázkódás tüneteiről.

gyermekkori agyrázkódás
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Néhány ifjúsági sportágban gyakoribb az agyrázkódás

Az agyrázkódás kockázata a legmagasabb a futball, a birkózás, a küzdősportok és a jéghoki esetében, de minden más sportágnál (például röplabda, sífutás) is előfordulhat.

Nincs szükség képalkotó vizsgálatra a gyermek agyrázkódásának diagnosztizálásához

Az agyrázkódás diagnosztizálásához a szakorvos megvizsgáljuk a gyermeke által elmondott tüneteket. A fejsérülés utáni tünetek határozzák meg, hogy gyermek valóban agyrázkódást szenved-e.

Az alvás fontos a felépülésben

Az agyrázkódást követő első 24-48 órában az orvosok szigorú ágynyugalmat javasolnak – viszonylag csendes környezetben kell pihenni, és minimálisra kell csökkenteni a tüneteket súlyosbító dolgoknak való kitettséget (tehát nincs TV, számítógép, telefon vagy videojáték, ha ezek negatívan hatnak a gyermekre). A gyerekek pedig általában sokkal álmosabbak a sérülés után, és gyakran úgy érzik, hogy korábban szeretnének lefeküdni. Ha több pihenésre van szükségük, nem árt ellenőrizni közben a légzésüket, de a megszakítás nélküli alvás elősegíti az agy jobb gyógyulását.

A legtöbb agyrázkódás viszonylag gyorsan gyógyul

Ha a tüneteket megfelelően kezelik, az agyrázkódások körülbelül 80-90 százaléka egy-két héten belül javul. Miután visszatérnek az iskolába, fokozatosan visszatérhetnek a sporttevékenységhez is.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.