Az első agyvérzés vagy az agyi infarktus túlélése után valószínű, hogy lesz újabb is, a betegek azonban megelőzhetik a második stroke kialakulását.

Íme, 3 módszer a második stroke megelőzésére (vagy első agyvérzés vagy az agyi infarktus elkerülésére):

Ne cigarettázzon

A dohányzás okozta vagy súlyosbított betegségek listája hosszú. A dohányzás hirtelen abbahagyása veszélyes stresszt okoz az erekben, ami növeli az érrendszeri betegségek, beleértve a stroke kockázatát.

Rendszeresen szedje a gyógyszereit

Ha orvosa gyógyszert írt fel Önnek a koleszterinszint, a vérnyomás vagy a cukorbetegség szabályozására, ne hagyja ki az adagokat. A gyógyszer be nem szedése fontos kockázati tényező az ismétlődő stroke szempontjából. A koszorúér-betegségben szenvedő páciensek körében végzett tanulmány szerint azoknál a betegeknél, akik a gyógyszereik 75 százalékát vagy annál kevesebbet szedtek az előírt módon, négyszer nagyobb volt a stroke kockázata, mint azoknál, akik pontosan az utasításoknak megfelelően szedték a gyógyszereiket.

stroke megelőzése
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Mediterrán étrend

Bár nehéz adatokat gyűjteni az emberek hosszú távú étkezési szokásairól, a kutatók számos tanulmány eredményeit összegezve megállapították, hogy a gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend betartásával 21 százalékkal alacsonyabb a stroke kockázata. A tanulmány megállapította, hogy a mediterrán étrend, amely bőségesen tartalmaz gyümölcsöket, zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonákat és kevésbé feldolgozott élelmiszereket, valamint jelentős többszörösen telítetlen zsírforrással (például olívaolaj), következetesen csökkenti a stroke kockázatát.

Mindhárom egészséges szokás csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek és a stroke kockázatát. Hasznosak azoknak, akik agyvérzésben szenvedtek, és meg akarják előzni annak kiújulását, valamint azoknak is, akik „stroke-mentesek” és így is szeretnének maradni.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.