Milyen étrendi sajátosságokra érdemes odafigyelnünk Parkinson-kór esetén?

A Parkinson-kór az egyik leggyakrabban előforduló neurológiai (az idegrendszert érintő) betegség. A kórkép esetében fokozott sejtpusztulás figyelhető meg, különösen a dopamint termelő agytörzsi idegsejtek érintettek. A dopamin egy ingerületátvivő anyag, ún. neurotranszmitter, az akaratlagos mozgásért felelős izmok megfelelő működésében van szerepe. A dopamin mellett egyéb ingerületátvivő anyagok is érintettek, de sokkal kisebb mértékben.

A Parkinson-kór egy folyamatosan romló, az életminőséget negatívan befolyásoló kórkép. Fő tünetei az izommerevség, a nyugalmi remegés (fej, végtagok) és a mozgás lelassulása. A betegség előrehaladtával megnő az elesések kockázata, kommunikációs problémák, rágási-, nyelési nehezítettség, megváltozott vizelet- és székletürítés, és gyakran depresszió is jelentkezik.

A gyógyszeres kezelés sikeresen lassíthatja a betegség romlását, de a terápia során kiemelt szerepe van a logopédusnak, gyógytornásznak is.

A Parkinson-kórnak külön diétája nincs, ugyanakkor van néhány olyan, a táplálkozást érintő elem, ami az aktuális állapothoz igazodva javíthatja a beteg közérzetét, általános állapotát.

parkinson segítség támogatás
Forrás: pexels.com​​​​

Magas rosttartalom és folyadékbevitel

A Parkinson-kórban érintettek kb. 60-80%-ában alakul ki székrekedés. Ennek a tünetnek a megjelenése akár 10-20 évvel is megelőzheti a motorikus tünetek megjelenését. Oka valószínűleg a központi és/vagy perifériás idegrendszer károsodása. Szintén ok lehet a betegség egyik gyakori kísérőtünete, a diszfágia (nyelési nehezítettség) miatti elégtelen rost- és folyadékbevitel is. Ennek pótlására mindenképp figyelni kell, valamint javasolt a fermentált tejtermékek és probiotikumok rendszeres fogyasztása is. Időseknél gyakori probléma a szomjúságérzet csökkenése, ezért a folyadékpótlásnak nem kell feltétlenül a szomjúsághoz kötődni, de legyen rendszeres (akár az órát is beállíthatjuk hozzá).

Q10 koenzim

Korábban azt gondolták, hogy a Q10 koenzim adása sikeresen lassíthatja a progressziót, de az erre vonatkozó bizonyítékok nagyon ellentmondásosak. Természetes forrásai a szójaolaj, a marhahús és az olajos halak, valamint kis mennyiségben a földimogyoró.

B12-vitamin és folát

A Parkinson-kór kezelésében alkalmazott legismertebb és legsikeresebb gyógyszer a levodopa. Ennek a szedése során megfigyelték a homocisztein-szint emelkedését, valamint a B12-vitamin és a folsav vérben keringő mennyiségének csökkenését. A B12 és a folsav kiegészítés csökkentheti a homocisztein-szintet, preventív hatása van a neuropátiával szemben.

Hirtelen vérnyomásesés

A kór során a betegek 60%-a tapasztal hirtelen vérnyomásesést. A vérnyomás könnyebben leesik, ha nagyon túlettük magunkat (az emésztéshez ilyenkor „jobban kell” a vér, mint például a végtagoknak). Ezért lehetőleg egyszerre ne fogyasszunk nagy mennyiségű ételt, hanem inkább keveset, de több alkalommal. A sóbevitelt és a folyadékfogyasztást növeljük, de az alkoholt inkább hagyjuk el, vagy nagyon csökkentsük le az elfogyasztott mennyiséget.

Tápszerek

A legtöbb esetben indokolt lehet a tápszer fogyasztása is, illetve a konzisztencia (az étel állaga) megváltoztatása. A gyakori félrenyelések, nyelési problémák (95%-ban előfordul) miatt a betegeknél fellép az elégtelen tápanyagellátottság (malnutríció) és a jelentős testsúlyvesztés. Ebben ma már segítséget jelenthetnek a tápszerek, amik kis térfogatban sok energiát, fehérjét, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak. A félrenyelések miatt a püré állagú ételeket (főzelékek, krémlevesek, a húsokat inkább darált állapotban) szívesebben, könnyebben tudják elfogyasztani. A tápszereket lehet önállóan enni/inni, vagy kész ételbe keverni és így növelni azok tápanyagtartalmát.

Bár a betegség jelenleg nem gyógyítható, bizonyos életmódbeli változtatásokkal (a betegnek és a környezetének is szükséges alkalmazkodni) a Parkinson-kór lefolyása lassítható és az életminőség javítható.

Forrás: https://www.parkinsons.org.uk/professionals/resources/best-practice-guidelines-dietitians-management-parkinsons
Borítókép forrása: pexels.com

 

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.