További klinikai kutatásokra van szükség, mielőtt számos tényező bármelyikére ​​hatékony módszerként tekintenénk az Alzheimer-kór megelőzésére vonatkozóan.

Az Alzheimer-kór a jelenlegi ismeretek alapján még nem megelőzhető, de tudományos bizonyíték van arra, hogy az egészséges életmód jelentős szerepet játszhat az Alzheimer-kór és más típusú demenciák kockázatának csökkentésében.

A népességen alapuló vizsgálatok eredményei azt sugallják, hogy az általános jó egészségi állapothoz kapcsolódó tényezők csökkenthetik a demencia és a kognitív hanyatlás kockázatát is. Ezek a tényezők magukban foglalják a rendszeres testmozgást, az egészséges táplálkozást és az egész életen át tartó tanulás révén az agy aktív működését.

Ezenkívül a mediterrán étrend a demencia és az Alzheimer-kór csökkent kockázatával társul. A szív és más érbetegségek kockázatának kitett emberek esetében a mediterrán étrend a kognitív funkciók javulásához is kapcsolódik. A mediterrán étrend gazdag gyümölcsökben, zöldségekben, hüvelyesekben, teljes kiőrlésű gabonákban és halakban, és az olívaolajat használja fő zsiradékként.

alzheimer-kór megelőzés
Forrás: pixabay.com

További kutatásokra van azonban szükség az Alzheimer-kór megelőzési lehetőségeinek, módszereinek tudományos alapokon történő megerősítéséhez. De van néhány javaslat, melyek betartásával elősegíthető a jó általános egészségi állapot. Ezek az alábbiak:

  • Kerülje a dohányzást.
  • Ellenőrizze a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezőit, beleértve a magas vérnyomást, a magas koleszterinszintet és a cukorbetegséget.
  • Étrendje legyen kiegyensúlyozott. Javasolt a mediterrán étrend, amely gazdag zöldségekben, gyümölcsökben és sovány fehérjékben, különösen omega-3 zsírsavakat tartalmazó fehérjeforrásokban.
  • Legyen fizikailag és szociálisan aktív, beleértve a rendszeres aerob testmozgást is.
  • Fokozza a kognitív készségeit, például fejtsen rejtvényt, tanuljon verseket.
Forrás: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/alzheimers-disease/expert-answers/alzheimers-prevention/faq-20058140
Borítókép forrása: pixaby.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.