Néhány ember esetében a reggeli ébredést követően gyakran heves fejfájás tapasztalható. Vajon az alvás váltja ki ezt a kellementlen panaszt?

Ha fejfájással ébred, akkor ennek háttrében leggyakrabban valamilyen alvászavar lehet. A fejfájás és az alvászavarok sokféle módon kapcsolódnak egymáshoz. Az alváshiány miatt nagyobb valószínűséggel alakul ki fejfájás a nap folyamán. Ez gyakran egy ördögi kör, mivel az álmatlanság fejfájást okozhat, ami megnehezítheti az alvást, ami még „több” fejfájáshoz vezethet.

Emellett, amikor az emberek nem alszanak jól, a fájdalmaik fokozódnak. Még ha jól kipihente is magát valaki, az alvás nem mindig „menekül” meg a krónikus fejfájás elől, hiszen például a migrén is jelentkezhet szundítás közben.

Alvási apnoe és fejfájás

Az alvási apnoéban szenvedők az éjszaka folyamán rövid időre abbahagyják a légzést. A horkolás az alvási apnoe leggyakrabban előforduló tünete, de az alvási apnoe fejfájás is meglepően gyakori. Az érintettek az apnoéval kapcsolatos fejfájást általában úgy írják le, mint préselő fájdalmat, amely a fej mindkét oldalán jelentkezik. Ez különbözik a migréntől, amely gyakran lüktető fájdalmat okoz az egyik vagy a másik oldalon, és általában hányinger kíséri. A jó hír az, hogy ha az alvási apnoét kezelik, a fejfájás is elmúlik.

reggeli fejfájás
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Hipnikus fejfájás

A hipnikus fejfájás – mely leginkább az 50 év feletti nőkre jellemző - csak akkor jelentkezik, amikor mély álomba merül. Minden éjszaka előfordulhat, egy éjszaka alatt akár többször is. Kiváltó okai tisztázatlanok, de szerencsére ritka és hatékonyan kezelhető.

Robbanó fej szindróma

Ez az alvászavar hatására az ember képzeletbeli becsapódást vagy robbanó hangot hall az ébrenlét és az alvás közötti ködös pillanatokban. Hasonló ahhoz, ahogyan az izmok néha hirtelen megrándulnak, amikor átkerül az ébrenlétből az alvásba. Gyakran fájdalommentes, de vannak, akik fejfájásról számolnak be. A hipnikus fejfájáshoz hasonlóan ezen szindróma oka sem ismert.

Az alvással kapcsolatos fejfájás kezelése

Maga az alvás is meglehetősen titokzatos, így nem meglepő, hogy a tudósoknak sokat kell tanulniuk az alvás „furcsa” módjairól. A fejfájás és az alvási problémák közötti kapcsolat azonban meglehetősen egyszerű és többnyire kezelhető. Ha krónikus fejfájása van, érdemes kivizsgáltatni, hogy az alvászavar okozza-e.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.