Ha fémallergiája van, tudhatja, hogy az érmék, ékszerek és még a kilincsek érintése is allergiás bőrtüneteket válthat ki.

Honnan tudja, hogy allergiás-e a fémre?

A fémallergia hasonló bármely más típusú allergiás reakcióhoz. Az allergiás egyén bőrsejtjei kis fémmolekulákat vesznek fel, amelyek a nyirokcsomókba jutnak. A szervezet úgy kezeli ezt az anyagot, mint egy idegen „betolakodót”, és gyorsan immunválaszt hoz létre. Az eredmény: bőrpír, viszketés, duzzanat vagy kiütés, bőrhólyagosodással vagy hámlással a fémmel való érintkezés helyén.

A fémallergia tünetei az enyhétől a súlyosig terjednek. Minden alkalommal, amikor újra ki van téve az allergén fémnek, a bőre ugyanúgy reagál.

fémallergia
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A leginkább problémákat okozó fémek

Bármilyen fém okozhat allergiás tüneteket, de a nikkel, a kobalt és a kromátok a leggyakoribb allergének. A gyártók gyakran használnak nikkelt és kobaltot más fémekkel való ötvözéshez. Ezek a fémek a gyengébb minőségű ékszerekben (például ruhadíszek) találhatók meg. Ha allergiás a nikkelre, kobaltra vagy kromátokra, javasolt, hogy a gyengébb minőségű ékszereket cserélje le jobb minőségű fémekből készült ékszerekre. Azok a fémek, amelyek kevésbé valószínű, hogy allergiás reakciót váltanak ki, a következők:

 • réz
 • sárga arany
 • platina
 • rozsdamentes acél
 • sterling ezüst.

Ha az aranyat szereti, mindenképpen minimum 14 karátos sárga aranyat válasszon. Kerülje a fehérarany és a bevonatos ékszereket, mivel ezeket néha nikkellel vagy kobalttal ötvözik.

Hol találhatók még allergén fémek?

Íme, 6 meglepő forrás:

 • Tetováló tinták. Ha tetoválást fontolgat, és érzékeny bőre van, érdemes inkább lemondani erről, mert a tetoválófestékekben lévő pigmentek kobaltot és más nehézfémeket tartalmazhatnak.
 • Mobiltelefonok. Ha allergiás a nikkelre vagy a kobaltra, mobiltelefonja a lehetséges expozíciós források egyike lehet.
 • Szemüvegkeretek. Az ékszerekhez hasonlóan a szemüvegkereteket is néha nikkellel vagy kobalttal ötvözik. Ha úgy gondolja, hogy a keretei okolhatók, válasszon rozsdamentes acélból vagy műanyagból készülteket.
 • Ruházati anyagok. A gombok, valamint a szegecsek és cipzárak a fém expozíciójának lehetséges forrásai.
 • Kozmetikumok és szappanok. Mielőtt megvenne egy terméket, ellenőrizze a címkéjét. Például a szemceruza és a szemhéjfesték, valamint egyes szappanok kromátokat tartalmazhatnak.
 • Mesterséges ízületek. Az olyan orvosi beültethető eszközök, mint a mesterséges ízületek, lemezek és csapok gyakran titánból készülnek, amelyek szintén allergiát okozhatnak.
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.