Az őszi allergia akkor fordul elő, amikor a szervezet immunrendszere reagál a levegőben lévő belélegzett pollenre, kellemetlen tüneteket okozva.

Mi okozza az őszi allergiát?

Az allergiás nátha magában foglalja a szezonális allergiákat – azokat, amelyek egy adott évszak kezdetével jelentkeznek –, valamint az egész évben fennálló allergiákat. Az utóbbiakat jellemzően az állati szőr, valamint a poratkák, csótányok és penészgombák válthatják ki. A szezonális allergének közé a tavaszi és őszi pollenek tartoznak. A parlagfű (amely augusztus végén kezd virágozni) lehet az őszi allergiák elsődleges felelőse, de nem az egyetlen. Az őszi allergiáshoz kapcsolódó egyéb gyomnövények közé tartozik például a csalán, a libatop és a zsálya.

őszi allergia
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Hogyan enyhíthetők az őszi allergia kellemetlen tünetei?

Az allergiás problémák megelőzésének a legjobb módja, ha megpróbálja távol tartani magát azoktól a dolgoktól, amelyekre allergiás. Ez azonban nehéz lehet, ha a pollenre allergiás, amelyet az őszi szelek terjesztenek, és mindenre rátelepszik. Néhány megelőző intézkedés segíthet csökkenteni a szemviszketés és az orrfolyás valószínűségét:

  • Csukja be az ablakokat. Ősszel, amikor súlyosabbak az allergiás tünetei, lehetőség szerint használja otthona klímaberendezését vagy fűtését (a kinti hőmérséklettől függően).
  • Gyakran mossa meg a kezét és az arcát. Miután a szabadban töltött időt, gondosan mossa meg kezét és arcát, ami segít megszabadulni a megmaradt pollentől.
  • Öltözzön át. A pollen még a ruhákon is megtelepszik! Amellett, hogy megmossa a kezét és az arcát, érdemes megfontolnia, hogy átöltözz-e egy pollentől mentes ruhába.
  • A kerti munkák kerülése. Amennyiben lehetséges, kerülje az allergéneket „felszabadító” szabadtéri munkákat, például a levelek összegereblyézését.
  • Viseljen maszkot. Nem a járvány az egyetlen ok arra, hogy maszkot viseljünk! Ha a száját és az orrát maszkkal takarja el, az is megakadályozhatja, hogy érintkezzen a pollennel.
  • Használjon antiallergén szereket. Vegye be az allergia elleni gyógyszert, mielőtt az allergiás tünetei súlyosbodnának, különösen azokon a napokon, amikor magas pollenszám várható.
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.