Allergia vagy felső légúti megbetegedések előfordulásakor a túlzott orrváladék termelődése miatt sokan keresik annak hatékony csökkentési módjait.

Érdemes azonban először azt átgondolni, hogy vajon mi a túlzott nyálkatermelődés oka. Ezt a „folyadékot” a szervezet természetesen minden nap előállítja, bár nem ismert, hogy pontosan milyen mennyiségben (a legtöbb szakértő úgy gondolja, hogy ez körülbelül napi egy liter).

Mi a túlzott nyálkatermelés oka?

A nyálka fontos szerepet játszik a szervezetben. Csúszós állaga segít védeni és hidratálni a szöveteket, emellett megakadályozza az esetleges irritáló anyagok szervezetbe kerülését. A túlzott orrváladék termelődés az alábbi esetekben gyakori:

  • megfázás
  • allergia
  • arcüreg-gyulladás
  • füstnek vagy légszennyezettségnek való kitettség.
orrváladék túltermelődése
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A túlzott nyálkatermelődés súlyosabb betegség jele is lehet?

Amennyiben a termelődő nyálka mennyisége kellemetlenséget okoz, akkor ez egy komolyabb probléma fennállására is utalhat, főleg abban az esetben, ha egyéb tünetek (például láz, hidegrázás, éjszakai izzadás, orrdugulás, időszakos orrvérzés) is kísérik.

Vannak-e természetes módszerek a váladék túltermelődésének a kezelésére?

Amennyiben ez a probléma tartósan fennáll, érdemes az alábbi módszereket kipróbálni:

  • Hidratáljon többet. Igyon több vizet és korlátozza a koffeintartalmú, vízhajtó hatású italok (például kávé, alkohol) fogyasztását.
  • Használjon párásítót. Ez segíthet testének hidratálni a torkát és az orrjáratait, valamint csökkenteni a nyálka- és váladéktermelődést.
  • Ellenőrizze a szűrőket a fűtő- és hűtőrendszerekben. Győződjön meg arról, hogy a szűrők tiszták és jól működnek-e, hogy a por és az egyéb lehetséges irritáló anyagok ne kerülhessenek a levegőbe.
  • Használjon orrspray-t. Ez segít hidratálni a szöveteket az orrban és az orrmelléküregekben.

Egyéb lehetőségek

Ha aggódik az allergia miatt, a tesztelés egyszerű módszer annak diagnosztizálására. Kipróbálhat vény nélkül kapható antiallergén gyógyszereket is, amelyek megoldhatják a problémát.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.