A Sjörgen-szindróma egy olyan autoimmun megbetegedés, melyet a könny-és a nyálmirigyek, valamint az egyéb külső elválasztású mirigyek gyulladása jellemez.

A sokízületi gyulladás mellett ez az egyik leggyakoribb poliszisztémás autoimmun eredetű betegség, mely leginkább a 40-50 éves nőket érinti.

A betegség oka jelenleg is ismeretlen, bár lehetséges, hogy a betegség iránti fogékonyságot meghatározó genetikai meghatározottság áll a hátterében. A genetikai okon túl a betegség kialakulásához egyéb, úgynevezett külső provokáló tényezők megléte is szükséges. Ilyen lehet például a vírusfertőzés, bizonyos gyógyszerek szedése vagy az UV-sugárzásnak való tartós kitettség.

Jellemző tünetei közé tartozik a csökkent könnytermelés okozta égő, száraz szem, a fénykerülés, a kiszáradt száj, a fogak szuvasodása, a szájüregi gombás fertőzés és a nyálmirigyek duzzanata. Gyakori a kínzó, száraz köhögés és a légúti gyulladás. Súlyos esetben a szaruhártya perforálódhat.

A diagnózis felállításhoz az alábbi tünetek közül legalább négy jelenléte szükséges:

  • szemtünet – több mint 3 hónapig fennálló szemszárazság, idegentest-érzése, legalább napi 3 alkalommal műkönny használata
  • szájtünet - több mint 3 hónapig fennálló szájszárazság, tartós vagy gyakran ismétlődő nyálmirigy-duzzanat, bő folyadékfogyasztás

Emellett általános (például vérvizsgálat) és célzott (például immunszerológia, szövettan) vizsgálatokra is szükség van.

Sjörgen-szindróma
Forrás: pixabay.com

A terápia célja a gyulladások megszüntetése és a mirigyek pusztulásának megakadályozása. Az orvos javaslatára műkönnyek és szteroid, nem szteroid gyulladásgátló hatású szemcseppek használhatók. Emellett ajánlott a bő folyadékfogyasztás, a fénykerülés és a protektív szemüveg, kontaktlencse viselése.

Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

A stressz a barátunk és az ellenségünk is lehet (x)

A túlélésünket szolgálja, nagyobb teljesítményre sarkallhat, de tönkre is tehet bennünket, ha túl sok van belőle. Létezik-e jó stressz, vagy mindenképpen káros? Hogyan küzdjünk meg azzal, ha túl sok a feszültség és kifáradunk a nyomasztó elvárások, szoros határidők és a hétköznapi bosszúságok miatt?