Magas láza, hasfájása és ízületei fájdalmai vannak? A tünetek pár nap múlva elmúlnak? Lehet, hogy csak influenza? De aztán a tünetek újra fellángolnak ...

Ehelyett a diagnózis az autoinflammatorikus betegség, melynek oka, hogy az immunrendszer ok nélkül reagál, lázat és gyulladást váltva ki.

Miben különbözik ez az autoimmun betegségtől?

Az autoimmun és az autoinflammatorikus betegségek krónikus állapotok, amelyek lázat, fájdalmat, duzzanatot és gyulladást okoznak. De fontos tudni, hogy melyik betegség felelős a tünetekért, mivel nem ugyanúgy kezelik őket. Az autoinflammatorikus betegségek esetén a visszatérő, megmagyarázhatatlan láz a jellemző tünet, ami – az egyéb tünetekkel együtt – „jön és megy", vagyis a tünetek spontán alakulnak ki, és aztán spontán tűnnek el.

Mennyire gyakoriak az autoinflammatorikus betegségek?

Az autoinflammatorikus betegségek sokkal ritkábbak, mint az autoimmun rendellenességek (például rheumatoid arthritis, lupusz). A legtöbb örökletes és genetikai hibára vezethető vissza. A felnőtteknél a leggyakoribb autoinflammatorikus betegség a családi mediterrán láz és a Still-kór.

A családi mediterrán láz (FMF) inkább a mediterrán származású fiataloknál fordul elő. A láz legfeljebb három napig tart, majd hetekre-hónapra eltűnhet. Gyakori a tüdőgyulladás, az ízületi, mellkasi és súlyos hasi fájdalom.

autoinflammatorikus betegség
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A felnőttkorban kezdődő Still-kór a férfiakat és a nőket egyaránt érinti. Egyes orvosok szerint vírusos vagy bakteriális fertőzések okozhatják. A láz naponta jelentkezik, általában késő délután vagy kora este, és akár egy hétig is tarthat, lazacszínű kiütések kíséretében. A torokfájás, az ízületi- és az izomfájdalom akár két hétig is fennállhat.

Kezelhetők-e az autoinflammatorikus betegségek?

Az autoinflammatorikus betegségek diagnosztizálása kihívást jelenthet, mert tüneteik hasonlók más súlyos állapotok (például lupusz) tüneteihez. A ritka betegségek diagnosztizálásában tapasztalattal rendelkező reumatológus által meghatározott kezelés azért fontos, mert egyrészt a fellángolások időszakában minimalizálhatók a panaszok, másrészt a folyamatos gyulladás fehérje felhalmozódást okozhat a vesékben, ami tartós vesekárosodáshoz vezethet.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.