A kutatók kiderítették, hogyan zavarhatók meg az antitestválaszok, hogy azonosíthassák a célpontokat a jobb kimeneteli eredmények érdekében.

Ha valaki krónikus/kezeletlen vírusfertőzésben (például hepatitis C által okozott infekció) szenved, a B-sejtjei megváltoznak, ami „rossz” minőségű antitesteket eredményez. Ezek nem elég erősek ahhoz, hogy segítsenek a szervezetnek megszabadulni a fertőzéstől.

Egy nemrég elvégzett laboratóriumi vizsgálat feltárta, hogy a krónikus vírusfertőzés során a BMI-1 nevű fehérje túl korán aktiválódik a B-sejtekben, és felborítja a génexpresszió kényes egyensúlyát, vagyis az antitestek sikertelenek a vírus szervezetből való eltávolítására irányuló törekvésükben. Ha azonban ezt a fehérjét célozzák meg, a B-sejt természete megváltoztatható, hogy jobb minőségű antitestet állítsanak elő, amely felgyorsítja a vírus kiürülését, és új terápiás utat biztosíthat a szervezet antitestválaszának javításához és szabályozásához a jobb gyógyulási eredmények elérése érdekében.

krónikus vírusfertőzés
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A B-sejtek, egyfajta fehérvérsejtek, reagálnak a fertőzésekre, és végül plazmasejtekké alakulhatnak. A plazmasejtek termelik és választják ki az antitesteket. Egy fertőzés során az aktiválódó B-sejtek egy része gyorsan plazmasejtté válhat, és a szervezet immunválaszának első néhány napjában elkezdhet antitesteket termelni. Noha ezek az antitestek hasznosak, jellemzően gyengébb minőségűek, és nem szüntetik meg a fertőzést. Mindazonáltal adnak egy kis időt az immunrendszernek, hogy a többi B-sejt „képzési időszakon” menjen keresztül, hogy kiváló minőségű memória B-sejtekké és plazmasejtekké váljanak az immunitás érdekében.

A memória B-sejtek hosszú ideig „őrszemként” működnek. Ha újrafertőződés alakul ki, gyorsan plazmasejtekké alakulhatnak, és kiváló minőségű antitesteket termelhetnek, ami segít a szervezetnek gyorsabban eltávolítani a kórokozót - ez az oka annak, hogy az oltások működnek. A memória-immunsejtek és a kiváló minőségű antitestek a sikeres vakcinák által biztosított immunvédelmet erősítik, ezért kulcsfontosságú azon módszerek kidolgozása, amelyek segítségével a gyógyszerek közvetlenül a B-sejtekbe juthatnak az antitestválasz javítása érdekében anélkül, hogy befolyásolnák más immunsejtek működését.

Forrás: https://www.healthcarehygienemagazine.com/researchers-discover-potential-new-therapeutic-pathway-to-clear-chronic-viral-infections/
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.