Változókor, klimax, menopauza – a három szóval ugyanazt foglaljuk össze: azt az életszakaszt, amely kellemetlen tüneteivel sok nő számára hoz kihívásokkal teli mindennapokat. Nem mindegy, hogyan éljük meg ezt az akár évtizedeken át tartó időszakot.

Mit jelent a menopauza?

Bár gyakran használják a változókor szinonimájaként, a menopauza valójában az az időpont, amikor egy nő menstruációs ciklusa véglegesen megszűnik. Az utolsó havivérzés jelenti a menopauza időpontját, amely után 12 egymást követő hónapban nincs menstruáció, és ez más egészségi okkal nem magyarázható. A menopauza a magyarországi nőknél általában 48-52 éves kor között következik be, de előfordulhat korábban vagy később is.

A változókor szakaszai, jellemző tünetek

Premenopauza

A menopauza előtti időszak, amely egyeseknél akár már a negyvenes évek elején elérkezhet. Még van menstruációs ciklus, de a hormonális változások már elkezdődnek, a ciklus szabálytalanabbá válik. Megjelenhetnek a hőhullámok, az éjszakai izzadás, a nappalokat a hangulatváltozások, az alvászavar okozta fáradtság befolyásolja, ám sokan még nem kötik a tüneteket a klimaxhoz.

Perimenopauza

A menopauza körüli éveket jelöli, ekkor zajlanak a legintenzívebb hormonális változások. A ciklus nemcsak rendszertelen, de megváltozhat a vérzés erőssége, hossza, és ki is maradhat egy-egy. A legtöbb nő a hőhullámok és az éjszakai izzadás okozta panaszokkal, alvászavarral küzd. Az ingerlékenység, a szorongás, a depresszió, a dekoncentráltság a magánéletet és a munkát is zavarhatja. A szexuális életet megnehezíti az ösztrogénhiány miatt kialakuló hüvelyszárazság.

Posztmenopauza

A menopauza utáni időszak. Az életkor hosszabbodásával ma már a nők életük mintegy egyharmadát ebben a hormonhiányos időszakban élik le. A korábbi tünetek enyhülhetnek, de például a hüvelyszárazság tartósan fennmarad, és fokozott odafigyelést igényel a csontritkulás vagy a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatának növekedése.

Életmódváltás a jóllétért

Az életmódváltás hatékony módszer lehet a változókor kínzó tüneteinek enyhítésére. Az egészséges étrend kialakításához vegyük alapul a mediterrán konyha ételeit; a változókori panaszokra jó hatása van a fitoösztrogént tartalmazó ételek fogyasztásának, a csontok egészségét pedig a kalciumban és D-vitaminban gazdag ételek szolgálják. A rendszeres mozgás – legalább napi 30-40 perc – minden életkorban, de klimax idején hangsúlyozottan fontos: nemcsak a csontsűrűségre, de a hangulatra is jó hatással van. Érdemes elsajátítani stresszkezelési technikákat, amelyek az alvászavarok kezelésében is segíthetnek.

Hormonnal vagy anélkül

A változókori tünetek kezelése többféle módon történhet, hormonális és hormonmentes segítséget is kaphatnak az érintettek. A hormonkezelést csak orvos írhatja elő, általában azoknak, akiknél a tünetek súlyosak és jelentősen befolyásolják az életminőséget. Vannak azonban kockázatok: a hormonkezelés növelheti a mellrák és a szívbetegségek előfordulásának kockázatát, de azoknak is ellenjavallt, akiknek korábban volt mellrákjuk.

Növényi hatóanyag-tartalmú, igazolt hatású segítség: Remifemin Plus

Bár a tünetek sok nő számára okoznak gondot mind a magánéletben, mind a munkahelyen, sokan azért nem kérnek segítséget, mert azt hiszik, a hormonkezelés az egyetlen megoldás – pedig van más út is a tünetek enyhítésére. A fürtös poloskavész (Cimicifuga racemosa) női bajokra gyakorolt pozitív hatását már évszázadok óta ismerik. A gyógynövénnyel kapcsolatos tudományos vizsgálatok a 20. század második felében kezdődtek, mára pedig klinikai vizsgálatok is igazolták hatását. A Remifemin Plus tabletta a Cimicifuga egyedülálló, ún. iCR-kivonatát tartalmazza, amely az orbáncfű kivonatával kombinálva enyhíti a változókor enyhe és középsúlyos tüneteit. A Cimicifuga a hőhullámokat és az éjszakai verejtékezést, az orbáncfű a nyugtalanságot, a szorongást csökkenti és javítja az alvásminőséget. A patikában vény nélkül kapható Remifemin Plus hormonmentes alternatíva, amely azoknak is segíthet, akiknél a hormonkezelés nem jöhet szóba. A hatása pár hét után jelentkezhet, de a kívánt tünetcsökkentés eléréséhez és fenntartásához hosszú távú szedése szükséges. A napi adagot a tünetek mértékétől függően lehet emelni, illetve csökkenteni.

Remifemin packshot
Remifemin Plus - Vény nélkül kapható gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A borítókép forrása: Pexels
(Hirdetés)
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.