A halálesetek életkor szerinti megoszlásából kitűnik, hogy az új koronavírus okozta fertőzés nemcsak az idősekre, hanem a középkorú felnőttekre is veszélyes.

A szakemberek a COVID-19 gyakoriságáról szóló, 34 földrajzi területre kiterjedő, több mint 1000 tanulmányt, szakirodalmi cikket és nyilvános nemzeti jelentést áttekintve egyértelmű összefüggést találtak az életkor és a halálozás arányok alakulása között. Általánosságban elmondható, hogy nagyon kevés gyermek és fiatal felnőtt hal meg a COVID-19 miatt. A kockázat azonban fokozatosan növekszik a középkorú és az idősebb felnőttek esetében. Az esély, hogy egy fertőzés végzetes lesz, 25 évesen csak 1: 10 000, míg ezek az esélyek nagyjából 1: 100 60 évesen, 1:40 70 évesen és 1:10 80 évesen.

Ezek az eredmények azt mutatják, hogy a COVID-19 nemcsak az idősek, hanem a középkorú felnőttek számára is veszélyes, akiknél a fertőzés halálozási aránya körülbelül százszor nagyobb, mint a halálos kimenetelű autóbaleset éves kockázata, és sokkal veszélyesebb, mint a szezonális influenza.

koronavirus_covid_idos_kozepkoru_halalozas
Képfelirat

A kutatók hangsúlyozzák eredményeik gyakorlati következményeit is. Mivel a COVID-19 elleni vakcináció csak nemrégiben kezdődött és akár hónapokba is telhet, míg a lakosságot beoltják, addig is a lehető legbiztonságosabban kell átélni ezt az időszakot. Az alapvető járványügyi óvintézkedések (maszkviselés, társadalmi távolságtartás és gyakori kézmosás) betartása kritikus fontosságú ahhoz, hogy megvédjük magunkat, családtagjainkat, barátainkat és a közösség tagjait – különösen a kiszolgáltatottabb idősebb korosztályok - ettől a gyakran súlyos és halállal végződő fertőzéstől.

Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.