A COVID-19-ben szenvedő idősebb felnőtteknél aránytalanul magasabb a súlyos betegség és a halálozás aránya, de ez nem feltétlenül tulajdonítható az életkornak.

Egy nemrég megjelent tanulmányban beszámoltak a COVID-19 és az idősebb felnőttek funkcionális jellemzőinek (például krónikus társbetegségek) összefüggéséről. Az új koronavírus okozta fertőzés miatt kórházi kezelésben részesült idősebb felnőttek vizsgálták a betegség jellemzőit és kimenetelét korcsoportok (50–59, 60–69 és 70 év felett) szerint. Az eredmények szerint a COVID-19-ben szenvedő, kórházban fekvő idősebb felnőtteknél gyakoriak a geriátriai szindrómák (például vizelet inkontinencia, krónikus fájdalom, alultápláltság), főleg az intenzív osztályokon ellátott 80 éven felüli időseknél. Esetükben magasabb volt a súlyosabb és halálos kimenetel kockázata. Kimutatták azonban, hogy az életkortól függetlenül a fertőzés kezdeti súlyossága - mely összefüggésben lehet a SARS-CoV-2 patogenezisével, az immunológiai válaszokkal és a vírusdinamikával - a COVID-19 progressziójának legmegbízhatóbb előrejelzője.

covid_koronavirus_leguti fertozesek
Forrás: pixabay.com

Ez azt sugallja, hogy a magasabb életkor nem az egyetlen kockázati tényező. Azok az 50 évesnél idősebb COVID-19-ben szenvedő felnőttek, akiknél súlyos tünetekkel (például nehézlégzés) kezdődik a fertőzés, fokozott kockázatúnak kell tekinteni. Az ellátás megkezdésekor figyelembe kell venni a kezdeti tünetek „erősségét”, mely alapján lehetővé válik a kockázati csoportba tartozó betegek megfelelő elhelyezése és a kezelésének időben történő megkezdése.

Borítókép forrása: pixabay.com

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.