A vakcinák olyan biológiai készítmények, amelyek előállításához számos, hosszú ideig tartó gondosan tervezett és kivitelezett lépésre van szükség annak érdekében, hogy felkészítsék az immunrendszert a fertőzés elleni küzdelemre és a betegség megelőzésére. A cikkben bemutatjuk, hogy a három klinikai vizsgálati szakasz után milyen szakaszok vezetnek a biztonságos oltóanyagok beadásáig.

Hogyan engedélyezik az oltóanyagok gyártását?

Miután a vakcina a klinikai vizsgálatokat követően elérte az előzetes jóváhagyás szakaszát, az illetékes szabályozó testület értékeli, hogy megfelel-e a minőségi, a biztonsági és a hatékonysági kritériumoknak. A hatósági jóváhagyást követően a gyártók előminősítési kérelmet nyújthatnak be az Egészségügyi Világszervezethez. Az előminősítés folyamata során az oltóanyag minőségét, a biztonságot és a hatékonyságot értékelik.

Hogyan készülnek a védőoltások?

Kizárólag az oltóanyag engedélyezését követően kezdődhet meg a gyártás, mely a baktérium vagy vírus tenyésztésével kezdődik. A kórokozó kinyerését követően inaktívvá teszik, vagyis a szervezetbe kerülve nem tud fertőzést okozni, viszont alkalmassá válik a figyelmeztető immunválasz kiváltására. Ezután kis mennyiségű stabilizátort vagy tartósítószert adnak az inaktív mikroba mellé. A gyártási folyamat következő lépéseként a vakcinákat folyadékként vagy fagyasztva szárított por esetén oldószert is biztosítva töltik ampullákba vagy fecskendőkbe.

vakcina_vedooltas_covid_koronavirus
Forrás: pixabay.com

Hogyan csomagolják a vakcinákat?

A már „betöltött” oltásokat olyan csomagolást kapnak, hogy ellenálljanak a szélsőséges hőmérsékletnek és szállításuk biztonsággal megtörténhessen.

Hogyan tárolják az oltóanyagokat?

Ha az oltóanyagokat nem megfelelő hőmérsékleten tárolják, könnyen tönkre mehetnek vagy nem lesz biztonságos a használatuk. A legtöbb vakcina hűtve tárolást (2-8 °C között) igényel. Néhány újabb oltóanyagot azonban ultrahidegen, -70 °C-on kell tartani és szállítani.

Hogyan történik a szállítás?

Az egyenletes hideg környezet folyamatos biztosításának szükségessége miatt az oltásokat olyan speciális berendezések segítségével szállítják a beadás helyszínére, amelyek nem veszélyeztetik a termékek integritását.

Forrás: who.int, aipm.hu
Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.