A vakcinák olyan biológiai készítmények, amelyek előállításához számos, hosszú ideig tartó gondosan tervezett és kivitelezett lépésre van szükség annak érdekében, hogy felkészítsék az immunrendszert a fertőzés elleni küzdelemre és a betegség megelőzésére. A cikkben bemutatjuk, hogy a három klinikai vizsgálati szakasz után milyen szakaszok vezetnek a biztonságos oltóanyagok beadásáig.
Hogyan engedélyezik az oltóanyagok gyártását?
Miután a vakcina a klinikai vizsgálatokat követően elérte az előzetes jóváhagyás szakaszát, az illetékes szabályozó testület értékeli, hogy megfelel-e a minőségi, a biztonsági és a hatékonysági kritériumoknak. A hatósági jóváhagyást követően a gyártók előminősítési kérelmet nyújthatnak be az Egészségügyi Világszervezethez. Az előminősítés folyamata során az oltóanyag minőségét, a biztonságot és a hatékonyságot értékelik.
Hogyan készülnek a védőoltások?
Kizárólag az oltóanyag engedélyezését követően kezdődhet meg a gyártás, mely a baktérium vagy vírus tenyésztésével kezdődik. A kórokozó kinyerését követően inaktívvá teszik, vagyis a szervezetbe kerülve nem tud fertőzést okozni, viszont alkalmassá válik a figyelmeztető immunválasz kiváltására. Ezután kis mennyiségű stabilizátort vagy tartósítószert adnak az inaktív mikroba mellé. A gyártási folyamat következő lépéseként a vakcinákat folyadékként vagy fagyasztva szárított por esetén oldószert is biztosítva töltik ampullákba vagy fecskendőkbe.
Hogyan csomagolják a vakcinákat?
A már „betöltött” oltásokat olyan csomagolást kapnak, hogy ellenálljanak a szélsőséges hőmérsékletnek és szállításuk biztonsággal megtörténhessen.
Hogyan tárolják az oltóanyagokat?
Ha az oltóanyagokat nem megfelelő hőmérsékleten tárolják, könnyen tönkre mehetnek vagy nem lesz biztonságos a használatuk. A legtöbb vakcina hűtve tárolást (2-8 °C között) igényel. Néhány újabb oltóanyagot azonban ultrahidegen, -70 °C-on kell tartani és szállítani.
Hogyan történik a szállítás?
Az egyenletes hideg környezet folyamatos biztosításának szükségessége miatt az oltásokat olyan speciális berendezések segítségével szállítják a beadás helyszínére, amelyek nem veszélyeztetik a termékek integritását.