Minden vírus - beleértve a SARS-CoV-2, a COVID-19-et okozó vírust is - idővel fejlődik, változik, vagyis mutálódik.

Mi okozza a vírus mutációját?

Amikor egy vírus széles körben kering egy populációban és nagyszámú fertőzést okoz, akkor nő a vírus mutációjának valószínűsége. A legtöbb vírusmutáció alig vagy egyáltalán nem befolyásolja a vírus megbetegítő képességét. De attól függően, hogy a változások hol helyezkednek el a vírus genetikai anyagában, befolyásolhatják a vírus tulajdonságait (például könnyebb terjedés vagy a súlyosabb betegség).

Milyen hatással vannak az oltóanyagokra a SARS-CoV-2 új változatai?

A jelenleg fejlesztés alatt álló vagy jóváhagyott COVID-19 elleni vakcinák némi védelmet nyújtanak az új vírusváltozatokkal szemben. Mivel ezek az oltások széleskörű immunválaszt váltanak ki, a vírusban bekövetkező változások vagy mutációk nem tudják teljesen hatástalanná tenni az oltásokat.

koronavírus covid védőoltás
Forrás: unsplash.com

Hogyan előzhetjük meg a COVID-19 vírus jövőbeni új változatait?

A terjedés megállítása továbbra is kulcsfontosságú. Az ennek csökkentésére irányuló jelenlegi járványügyi intézkedések (gyakori kézmosás/kézfertőtlenítés, maszkviselés, fizikai távolságtartás, zsúfolt helyek kerülése) továbbra is új változatok ellen hatnak, csökkentve a vírus terjedésének lehetőségét, ezáltal pedig a mutációját. Az átoltottság növelése szintén fontos intézkedés az emberek egészségének védelme érdekében. Elsőbbséget kell biztosítani a magas kockázatú csoportokba tartozó emberek számára, hogy maximalizálják az új vírusváltozatok elleni globális védelmet és minimalizálják az átvitel kockázatát. Minél többen oltatják be magukat, annál kevesebb vírusmutáció jön létre.

Miért fontos az oltás akkor is, ha új változatai vannak a vírusnak?

Az Egészségügyi Világszervezet szakemberei szerint nem szabad elhalasztani az oltást az új változatokkal kapcsolatos aggodalmaink miatt, még akkor sem, ha a jelenlegi ismeretink szerint a vakcinák valamivel kevésbé hatékonyak lehetnek a COVID-19-et okozó új koronavírus egyes változatai ellen.

Forrás: https://www.who.int/news-room/feature-stories/detail/the-effects-of-virus-variants-on-covid-19-vaccines
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.