A monoklonális antitest a gyógyszerek új osztályába tartozik és kifejlesztése áttörést hozott számos betegség, így a COVID-19 kezelése esetében is.

A COVID-19 jelenlegi kísérleti fázisban lévő immunalapú kezelése két célpontra összpontosít: a vírusra vagy az immunrendszerre. Az immunrendszer vonatkozásában emelkedik a kísérleti kezelések száma. Ezek túlnyomó többségének fókuszában a monoklonális antitest áll. Ez a fajta gyógyszer nem újkeletű, jelenleg már számos betegség (például daganatos megbetegedések, reumás ízületi gyulladás) terápiájára engedélyezett. De néhányat újonnan fejlesztenek, hogy fokozzák a kezdeti immunválaszt azoknál a betegeknél, akik esetében fennáll a súlyos COVID-19 betegség kialakulásának kockázata.

Az antitesteket az immunrendszer állítja elő. Különböző funkcióik vannak, de alapvetően az antitestek szerepe az, hogy jelezzék azokat az idegen „anyagokat”, amelyeket az immunrendszernek meg kell vizsgálnia. Például amikor egy vírus behatol egy sejtbe, az átjut a sejt membránján, átveszi és másolatokat készít. Ezek a másolatok a sejtből szabadulnak fel, hogy más sejteket megfertőzzenek. A vírus terjedésekor ezek a „rossz” másolatok némelyike az immunrendszernek „vörös riasztást” ad melynek eredményeképpen, különböző események sorozata után az immunrendszer B-sejtjei plazmasejtekké alakulnak, és elkezdik kiüríteni az antitesteket. Minden B-sejt milliónyi másolatot készít egyetlen antitestből. Ha szükséges, minden B-sejt két leány-B-sejtre oszlik, amelyek lényegében a szülő klónjai. Ezek a klónok ugyanazt az antitestet termelik. Az antitestek a vírus meghatározott részeihez tapadnak, felismerve a vírusrészecske különböző célpontjait. Ezt a választ poliklonálisnak hívják, mivel sok különböző antitest van és az antitestek mindegyike klónozott B-sejtekből származik. Ha egy antitest úgy tapad a vírus egy részéhez, hogy megakadályozza annak bejutását a sejtbe - mint például a SARS-CoV-2 tüskefehérje -, akkor semlegesítő antitesteknek nevezzük őket.

monoklonális terápia
Forrás: pixabay.com

A monoklonális antitestek gyógyszerek. Ezek egy (mono-) semlegesítő antitestből állnak, amelyet laboratóriumban lemásolnak (klónoznak) és egy adott betegség vagy állapot ellen vizsgálják a hatékonyságukat. A monoklonális antitest gyógyszerek felhasználhatók az immunrendszer reakciójának fokozására vagy megnyugtatására. Használhatók önmagukban vagy más monoklonális antitestekkel kombinálva.

A Magyarországon is engedélyezett bamlanivimab antitest terápia jelentősen csökkentheti az új koronavírus okozta fertőzés szövődményeit, így számos esetben elkerülhető a beteg kórházi kezelése.

Forrás: https://newsnetwork.mayoclinic.org/discussion/monoclonal-antibodies-update-on-this-covid-19-experimental-therapy/
Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.