Az orrdugulás nem csak nátha esetén fordulhat elő, de gyulladásos folyamatok eredményeként vagy akár hormonális változások miatt is.

A krónikus orrdugulást mindenképpen érdemes szakemberrel kivizsgáltatni, hiszen számos ok állhat a hátterében. Például:

Nátha és allergia

A leggyakrabban allergia vagy nátha áll az orrdugulás hátterében. Ilyen esetben a megfelelő kezeléssel a tünetek elmúlnak. A náthás orrdugulás orrnyálkahártya lohasztó orrspray, az allergiás orrdugulás szteroid tartalmú orrspray segítségével jól kezelhető.

Arcüreggyulladás

Elhanyagolt nátha vagy fel nem ismert allergia miatt az orrnyálkahártya tartós gyulladása alakulhat ki, amit visszatérő orrdugulás jelezhet. Az orrváladék a nyálkahártya felszínének csillószőrős működése következtében normál esetben is a garat irányába vándorol. Ha a váladék mennyisége megnő, illetve kóros nyálkahártyaműködés miatt besűrűsödik, akkor ezt a kellemetlen érzést nappal is tapasztalhatjuk, este pedig erős köhögési rohamot is okozhat a garatot ingerlő váladék. Ilyen esetben csak az alapbetegség kezelésével lehet megszüntetni a kellemetlen tünetet.

Orrpolip

Az orr- és orrmelléküregek nyálkahártyájának fokozódó duzzanata, polipszerű kitüremkedése elzárja az orrjáratot, ami miatt egyre nehezebben vesszük a levegőt. Fül-orr-gégészeti vizsgálat alapján az orvos eldönti, hogy elég-e a nyálkahártya gyulladását csökkentő szteroid orrspray használata vagy műtétre van szükség.

orrdugulás
Forrás: pixabay.com

Reflux

A kiújuló orrpolip esetén érdemes refluxra gyanakodni. A reflux miatt a nyelőcsőbe visszaáramló savas gyomortartalom ugyanis ingerli a gége és a garat területét. Az orrnyálkahártyát gyulladásban tartva pedig hozzájárulhat az orrpolip kialakulásához és visszatéréséhez.

Orrsövényferdülés

Féloldali orrdugulás, orrváladékozás, visszatérő arcüreggyulladás, orrhangú beszéd, gyakori fülkürthurut jelezheti az orrsövényferdülést, amely műtéttel korrigálható.

Orrmandula megnagyobbodás

Gyerekkorban okozhat kellemetlenséget és a szagok iránt érzéketlenség, szájon át való lélegzés, éjszakai horkolás jelzi. A váladék nem tud megfelelően kiürülni, ami visszatérő fül- és arcüreggyulladásokat is okozhat. Az orrmandula 9-10 éves korra visszafejlődhet, ám komolyabb panaszok esetén indokolt lehet az orrmandulaműtét.

Tejallergia

Szintén gyerekeknél kell erre gyanakodni, ha orrfolyás, száraz köhögés, asztmaszerű tünetek, ekcéma jelentkezik. Ilyenkor a tejmentes étrendre való áttérés hozhat javulást.

Hisztamin intolerancia

Orrfolyást és orrdugulást is okozhat a hisztamin intolerancia. Ilyenkor a csökkent DAO enzim szint kimutatható vérvizsgálattal. Ez egyéb tünetekkel is együtt járhat: bőrpír, csalánkiütés, fejfájás, hasfájás, hányinger és puffadás. A kezelés módja diéta és enzimpótlás.

Vérnyomáscsökentő gyógyszerek

Egyes vérnyomáscsökkentő szerek mellékhatásaként szintén felléphet orrdugulás. Ebben az esetben orvossal konzultálva érdemes másik gyógyszerre váltani.

Hormonális változások

Várandósság alatt is jelentkezhet orrdugulás, ez azonban a szülés után megszűnik. Pajzsmirigy alulműködés szintén okozhat hasonló tünetet. Erre utalhat a látszólag ok nélküli hízás, fáradékonyság és hajhullás.

Borítókép forrása: pixabay.com

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.