Amerikai kutatói kifejlesztettek egy módszert a szén-dioxid monitorok használatára, amelyek segítenek megbecsülni a COVID-19 fertőzés kockázatát.

A kutatók szerint ez segíthet nyomon követni a beltéri átvitel kockázatát (például iskolákban és irodákban), és megváltoztathatja a jövő levegőminőséget ellenőrző rendszereit is. Az ilyen rendszerek „megjósolhatják” a levegőben terjedő betegségek (például COVID-19, szezonális influenza) átviteli sebességét, és „együttműködhetnek” a szellőzőrendszerekkel, hogy beállítsák az épületeken belüli levegő minőségét, hogy alacsony legyen a fertőzés kockázata.

A kutatást végző szakemberek szuperterjesztő eseményekből származó adatok felhasználásával matematikai modellt készítettek, amely megbecsülte, hogy átlagosan mennyi ideig tart a fertőzés, amikor egy légtérben vannak egy COVID-19-ben szenvedő beteggel. Ebből biztonsági útmutatót dolgoztak ki, „korlátokat szabva” a közös helyiségekben eltöltött időnek, olyan tényezőkkel kiigazítva, mint például a szoba mérete, a fertőzött és fogékony emberek száma, az általuk végzett tevékenységek típusa, volt-e a szellőztetés és viseltek-e maszkot.

szén-dioxid COVID-19
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A kutatók szerint alapvető bizonyíték van arra, hogy a COVID-19-t okozó vírust főleg a levegőben lévő cseppek terjesztik, amelyeket a fertőzött emberek lélegeznek ki. A CO2 mérése nyomon követi, hogy az emberek mennyi levegőt lélegeznek ki, és milyen sebességgel távolítják el azt szellőzéssel.

A szakemberek kombinálják ezeket a méréseket három modellel, amelyek a gáz, a fertőző aeroszolok (a vírust hordozó cseppek) és a betegségek terjedésének dinamikáját vizsgálják. Hangsúlyozzák, hogy a CO2 és a levegőben terjedő kórokozók koncentrációja nincs szorosan összefüggésben, mivel a vírus mennyiségét a levegőben számos tényező befolyásolja, beleértve a maszkok használatát. Tehát a modelljük figyelembe vesz más változókat is, például a levegőszűrés használatát, az aktivitási szinteket és a fertőző vagy fertőzésre hajlamos emberek számát. Összességében több mint 40 paraméter találkozik a modellben, és közel valós időben becslést készítenek arról, hogy mennyi vírus van jelen, és ezáltal mekkora a fertőzés kockázata.

Az egyszerűség kedvéért a modell feltételezi, hogy a helyiségben a szén-dioxid fő forrása az emberek lehelete, és hogy a levegő „jól keveredik”, vagyis a CO2 koncentrációja a helyiségben mindenhol azonos. Bár lehetnek kivételek (például amikor valaki tüsszent), a kutatók szerint a feltételezést számítógépes szimulációk és valós események adatai is alátámasztják.

Forrás: https://www.healthcarehygienemagazine.com/carbon-dioxide-monitors-could-track-indoor-covid-19-risk-in-near-real-time-researchers-say/
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.