Egy populáció egy adott vírusnak való kitettségének pontos felmérése nehéz, mert az ehhez szükséges eszközök számos tényt nem vesznek figyelembe.

Egy kutatócsoport az influenzát modellként használva kifejlesztett egy új technikát, amely sok ilyen akadályt (például sok vírus több keringő törzset tartalmaz, az emberek természetes módon immunisak lehetnek) leküzd, és szerintük az eszköz hasznos lehet a különféle vírusoknak való kitettség jobb felmérésére, beleértve azokat is.

A vizsgálat során a kutatók kifejezetten az emberi influenza A vírus támadási arányát vizsgálták trópusi környezetben, amely két altípusból – H3N2 és H1N1 – és több törzsből áll. A kutatók szerint a támadási arány annak a becslése, hogy hány ember fertőződött meg egy adott betegséggel, függetlenül attól, hogy voltak-e tüneteik, vagy hogy tesztelték-e vagy sem.

vírus kitettség
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Az új módszer pontos becsléseket ad az A típusú influenza vírus általános populációjára és támadási arányára. A vizsgálatuk lefolytatásához a kutatók 2009 és 2015 között Vietnam középső és déli részén gyűjtött 24 402 általános populációból származó szérum- vagy vérplazmamintát használtak fel, és megvizsgálták a mintákat tizenegy különböző humán influenza A törzs elleni antitestekre, köztük az 1918-asra (pandémiás „spanyol influenza” törzs) és a 2009. évi „sertésinfluenza” pandémiás vírustörzsre, amelyek a H1N1 altípusba tartoznak. Ezt követően az antitestméréseknek ezt a nagy sorozatát használták fel, hogy „összetett antitest mérést” hozzanak létre az influenza mindkét altípusára és az összes különböző törzsre vonatkozóan.

Ez lehetővé tette számukra, hogy pontosabban megbecsüljék, ki fertőződött meg bármilyen törzzsel, és ki nem. Az eredmény általános képet ad az influenza járványterhéről Vietnam déli és középső részének trópusi környezetében.

Az antitestvizsgálat jövője olyan technológiailag fejlett platformok felé való elmozdulás lesz, amelyek több antitesttípust is képesek tesztelni egyetlen vérmintában.

Forrás: https://www.healthcarehygienemagazine.com/new-technique-better-assesses-exposure-of-a-population-to-a-virus/
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.