A sportsérülések általában trauma és túlzott igénybevétel miatt következnek be. Bár az előbbiek általában nyilvánvalók, az utóbbiak sokkal gyakoribbak.

A túlterheléses sérülések gyakran előfordulnak, amikor a test „túllép” az aktuális fizikai korlátokon vagy a kondíció szintjén. Emellett közrejátszik az előfordulásában a rossz technika és az edzési hiba, mint például a hosszabb távok futása megfelelő bemelegítés nélkül. Annak érdekében, hogy ne szenvedjen el sportolási sérüléseket, következő megelőzési tippek betartása javasolt:

Tűzzön ki reális célokat

Kulcsfontosságú, hogy céljai reálisak, elérhetőek és hosszú távon is fenntarthatók legyenek. Legyen szó akár több kör úszásáról, bizonyos súlyok emeléséről vagy egy meghatározott táv lefutásáról, tűzzön ki egy elérhető célt, és fokozatosan dolgozzon a fejlődésen.

Tervezzen és készüljön

Ha azt tervezi, hogy rendszeres testmozgásba kezd, vagy új sporttípust szeretne elkezdeni, először szánjon időt arra is, hogy megtanulja a sportágához szükséges megfelelő technikákat. A személyi edzővel való munka gyakran biztonságos módja egy új mozgásforma megkezdésének.

sportsérülés
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Fontos a bemelegítés

Lényeges, hogy a fizikai aktivitás előtt bemelegítsen, mert a felhevült izom kisebb valószínűséggel feszül meg. Ennek eléréséhez javasolt a könnyed séta az edzés megkezdése előtt, majd utána ismét, hogy segítse az izmok lassú „lehűlését”. A sérülések megelőzésének másik fontos módja a rugalmasság növelése. Ezt edzés előtt és után nyújtással is meg lehet tenni, de a legjobb akkor, ha a test már meleg.

Nem kell kapkodni

Ne erőltesse meg magát túl gyorsan. Egy új sport elsajátítása időbe telik. Elegendő időt kell hagyni az edzési szint fokozatos emelésére, hogy a testének legyen ideje alkalmazkodni a csontokat, az ízületeket és az izmokat érő igénybevételekhez. Például futás közben fokozatosan növelje a futásteljesítményt, és hagyjon elegendő időt a regenerálódásra az edzések között.

Hallgasson a testére

Módosítsa tevékenységeit, ha teste a túl sok stressz jeleit mutatja. Míg az enyhe és rövid ideig tartó izomfájdalmat általában jó fájdalomnak tekintik, az ízületi fájdalom nem normális, és annak a jele, hogy csökkentenie kell az aktivitási szintjét.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.