A hidegterápia alapvetően a fizikai aktivitás utáni jeges fürdőzés gyakorlata. De hogyan tud a hűvös vízben megmártózás gyors segítséget nyújtani a szervezetnek?

Mi az a jeges fürdő?

Egy nagyon-nagyon hideg fürdő, de a víz nem lehet hidegebb körülbelül 11,6 Celsius-foknál. Ha azonban még nem próbálta ki a jeges fürdőt, javasolt, hogy melegebb vízben kezdje, körülbelül 20 Celsius-fokon, mivel ez még mindig nagyon hideg a fürdéshez. Jégfürdőt hozhat létre, ha a fürdőkádat félig megtölti hideg vízzel, majd hozzáad három nagy zacskó jeget. Vagy használjon egy kisebb tartályt, hogy a test egy kisebb részére, például a könyökre összpontosítson.

Kiknek nem ajánlott a jeges fürdő?

A jeges fürdő potenciálisan veszélyes hatással lehet bizonyos betegségekben szenvedőkre, beleértve az alábbiakat:

  • szívbetegség
  • magas vérnyomás
  • cukorbetegség
  • perifériás neuropátia
  • rossz vérkeringés
  • vénás pangás.

Ne használja a hidegterápiát egy komolyabb sérülés, például csonttörés vagy ínszakadás miatti fájdalom enyhítésére.

izomfájdalom jeges fürdő
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A jeges fürdő előnyei

Amennyiben egészséges és nem áll fenn a fenti alapbetegségek egyike sem, a hidegterápia némi enyhülést hozhatnak fájó izmaira, mert a hideg víz összehúzza az ereket, ami lelassítja a véráramlást. Ugyan egy tanulmány kimutatta, hogy a jeges fürdők nem feltétlenül olyan jótékony hatásúak, mint azt korábban gondolták, de sok egészségügyi szakember – különösen azok, akik sportolókkal foglalkoznak – továbbra is hatékonynak tartják, mert elősegíti a sportolás utáni felépülést.

Mennyi időt érdemes jeges fürdőben tölteni?

A legjobb, ha öt perccel kezdi, a maximum pedig a 10 perc. Tehát kezdje magasabb hőfokon és haladjon lassan. A klinikai tanulmányok azt mutatják, hogy néhány perc elteltével a jeges fürdő pozitív előnyei csökkennek.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.