Nagyon valószínű, hogy az ízületi gyulladásnak genetikai háttere van, de ennek pontos szerepe még mindig nem ismert.

Amikor az emberek egészségesen idősödnek és sokáig élnek, gyakran elismerik az életmódbeli tényezők és „jó” gének szerepét. Hasonlóképpen, amikor súlyos betegség alakul ki, sokszor az öröklött „rossz géneket” okolják. De vajon mi a helyzet az ízületi gyulladás esetében?

A leggyakoribb típus: osteoarthritis

Az ízületi gyulladás leggyakoribb formája, az osteoarthritis, vagyis az ízületi porckopás. Amikor a csontok végét borító porc „elkopik”, azok gyulladása és károsodása alakul ki. Az osteoarthritisek 40-65 százaléka örökletes hátterű – leginkább a kéz és a csípő érintettségével -, amelyeket a kollagén génjeinek mutációi okoznak. Ez a fajta ízületi porckopás általában már fiatal korban jelentkezhet, gyorsan súlyos állapotot okozva, bár szerencsére nem túl gyakori. Emellett azonban az egyéb kockázati tényezők (például elhízás, ízületi sérülések, idősödés, ízületi anatómia) hatása is jelentős.

Autoimmun típus: rheumatoid arthritis

A genetikai tényezők szorosabban kapcsolódnak a rheumatoid arthritis eseteihez. Az autoimmun betegségnek minősített kórkép esetében az immunrendszer az egészséges szöveteket támadja meg a sérült szövetek helyett. Néhány környezeti tényező (például fertőzés, sérülés, táplálkozás vagy dohányzás) is kiválthatja az immunrendszer válaszát a genetikailag fogékony emberekben. Ezenkívül több mint 100 olyan gén létezik, amelyek kapcsolódhatnak a rheumatoid arthritishez és az immunrendszert károsító hatásokhoz.

Ízületi gyulladás
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A gerincet érintő típus: spondylitis ankylopoetica

Ez a fajta ízületi gyulladás a gerincízületekben alakul ki. A betegek körülbelül 90 százaléka hordozza a HLA-B27 nevű gént. A pozitív genetikai teszteredmény azonban önmagában nem diagnosztikai értékű. A családi halmozódás is szerepet játszik a betegség kialakulásában. Azoknál az embereknél, akiknek a családjában gyakoribb a spondylitis ankylopoetica, nagyobb a betegség kialakulásának esélye, mint azoknál, akiknek nincs ilyen génjük és nincsenek érintett családtagjaik.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.