A sportolókon gyakran látott élénk színű szalagok javítják a teljesítményüket. De vajon a kineziológiai szalag ízületi gyulladás esetén is alkalmazható?

Ez a szalag egy rugalmas pamutcsík, amelynek egyik oldalán ragasztó van, ami biztosítja a stabilitást, de szélesebb mozgásterülettel rendelkezik, mint a normál atlétikai szalag.

A kineziológiai szalag előnyei

A szalagozás célja a mozgás korlátozása. Ha az ízületi gyulladás miatt fájdalmai vannak, a mozgás korlátozása segíthet azt enyhíteni. A hagyományos kötés okozta teljes immobilizálása merevebbé teheti az érintett ízületet, a rugalmasabb kineziológiai szalag azonban úgy korlátozza a mozgást, hogy maradjon még mozgásterület. Segíthet az izmok „támogatásában” is, ugyanis az ízületi gyulladás körüli izmoknak jellemzően keményebben kell dolgozniuk, a kineziológiai szalag pedig lehetővé teszi az izmok kismértékű ellazulását.

kineziológiai szalag
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Hogyan alkalmazható helyesen?

A kineziológiai szalag segíthet a fájdalom kezelésében, de ügyelni kell arra, hogy helyesen alkalmazza. Érdemes gyógytornásztól vagy fizikoterapeutától segítséget kérni, hogy megtanulja a megfelelő alkalmazási módot.

Mely ízületeknél használható?

A hüvelykujj tövében lévő ízület - amely az ízületi gyulladás gyakori „helye” - reagál a legjobban a kineziológiai szalagra. Feltételesen ajánlott a térdízület gyulladása esetén is.

Van-e kockázata?

Vannak tanulmányok, amelyek azt mutatják, hogy a kineziológiai szalag csökkenti a fájdalmat és javítja a mozgástartományt. Ezek azonban nem adnak elegendő bizonyítékot (például kevés ember bevonása) ahhoz, hogy orvosszakmai ajánlást tegyenek, és vannak szakértők, akik kételkednek a hatékonyságában. Ennek ellenére a kockázata rendkívül alacsony.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.