Már mindenkivel megtörtént, hogy beütötte az egyik lábujját, és a hirtelen, nagymértékű fájdalom első pillanataiban elgondolkodott, vajon eltört-e.

A legtöbb esetben a fájdalom szerencsére gyorsan csillapodik. Amennyiben azonban továbbra is fennáll, és azt gyanítja, hogy eltört a lábujja, annak ellenére, hogy ez egy nagyon egyszerű problémának tűnik, jó oka van azonnal orvoshoz fordulni.

Miért? Lehet, hogy a lábujj csontja kihúzódott a megfelelő helyzetéből vagy rossz szögbe nyomódott, és ha igen, fontos, hogy ezt szakszerűen „kijavítsák”. Még ha ez egyszerű törés is, a lábujja helytelenül gyógyulhat, ami a későbbiek jelentős és kellemetlen problémákat okozhat (például ízületi gyulladás, járási nehézség).

Az egyik módja annak, hogy megtudja, nincs-e eltörve a lábujja, ha súlyt helyez a lábára. Amennyiben fájdalom vagy sántítás nélkül tud rajta járni, akkor valószínűleg nem törött. Ha igen, próbálja meg jegelni a sérülést és vegyen be fájdalomcsillapító gyógyszert. A fájdalom vagy duzzanat fennállása esetén mielőbb forduljon orvoshoz.

törött lábujj
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Hogyan gyógyítható a törött lábujj?

A szakorvos valószínűleg röntgenfelvételt használ annak megállapítására, hogy a lábujja eltört-e, és ha igen, milyen kezelésre van szükség.

Ha a törés egyszerű törés, amelyben a csont egyes részei még mindig megfelelően sorakoznak, az orvos valószínűleg körülbelül három hétig járógipszbe fogja helyezni, ami mozdulatlanul tartja a lábujjakat, így a csontok megfelelően tudnak összeforrni. Ha a lábujj csontja rossz szögben van, a kezelőorvos elzsibbasztja, majd azonnal kiegyenesíti. Ezt követően előfordulhat, hogy járógipszet kell viselnie. Amennyiben a lábujja jelentősen elmozdult, előfordulhat, hogy műtétre van szüksége a csont újbóli „beállításához”.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.