A tág hüvely és az ebből adódó méhsüllyedés kiváltképp a szülést követően, vagy a menopauza következtében alakul ki, azonban életkortól függetlenül bárkinél felütheti a fejét. Súlyos állapotban lézeres műtéttel orvosolható, de hogy ne jussunk el a műtőasztalig, hüvelytornával és néhány hasznos eszközzel eredményesen kezelhetjük otthon is.

Hüvelysúlyok

Választhatunk kimondottan terápiás célra kifejlesztett hüvelysúlyokat, melyekkel fokozatosan haladhatunk a kisebb súlyoktól a nagyobbak felé. Ennél olcsóbb megoldás az úgynevezett gésagolyó – ezekből szintén többféle súlyú és méretű kapható. A gyakorlat csupán annyiból áll, hogy néhány percig tartsuk a golyót, és ne engedjük kicsúszni a hüvelyből. 

Elektrostimulációs eszköz

A hüvelyi elektrostimulációt egy erre kifejlesztett eszközzel bárki, akár otthon is gyakorolhatja. Lényege, hogy egy műanyaggal bevont, fémtartalmú eszközt kell a hüvelybe juttatni, akár egy tampont. Az ezen keresztüláramló gyenge elektromos impulzusok pedig összehúzódásokra késztetik a hüvelyt.

tág hüvely méhsüllyedés eszközök
Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

Pesszáriumok

Léteznek a süllyedés korrigálására alkalmas pesszáriumok, melyek képesek az eredetihez hasonló helyzetbe hozni a méhszájat és a hüvelyfalat. Fiatalabb korban, enyhébb süllyedésnél, a medencefenék-torna kiegészítéseként pedig akár meg is szüntetheti a panaszokat.

Speciális fehérnemű

Egy fél tojásra emlékeztető, szilikonbetéttel ellátott fehérnemű visszanyomja a hüvelyből kitüremkedő méhet.

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.