A nyár a gombás hüvelyfertőzések csúcsidőszaka. Mutatjuk, mivel mérsékelhetjük a hüvelygomba kellemetlen tüneteit.

Négyből három nő az élete folyamán legalább egyszer megtapasztalja magán a hüvelygomba kellemetlen tüneteit. Az érintettek 5%-a rendszeresen szenved a visszatérő panaszoktól, amelyeket a hüvelyben túlszaporodott Candida albicans nevű élesztőgomba okoz.

A hüvelyi pH jelentősége

A gombák túlszaporodásában kulcsmomentum a hüvely pH-egyensúlyának zavara, amely miatt az enyhén savas (3,8-4,2 pH) közeg lúgosabbá válik. A hüvelyflórában élő Lactobacillusok tejsavat és hidrogén-peroxidot termelnek, így tartják fent az egészséges hüvelyi pH-t. Ez nagyjából a narancs- vagy a paradicsomlé pH-értékének felel meg.

A nyál, a vér, a vizelet, de még a tiszta víz is lúgosabb, mint a hüvelyi pH, nem is beszélve a szappanos vízről, amelynek akár 12-es is lehet a pH-értéke. Emiatt nem tanácsos szappannal végezni intim tisztálkodást, ugyanis kellemetlen következményekkel járhat, ha lúgos irányba toljuk a hüvelyünk pH-ját.

A lúgos tartományban könnyebben szaporodnak el a normál hüvelyflóra részét képező sarjadzógombák, amelyek kedvelik a nedves, rosszul szellőző környezetet. Utóbbi nyáron nagyon könnyen kialakul például egy nem megfelelően szellőző, műszálas alsóneműben.

Sokan szenvednek visszatérő gombától

Nyáron megnövekszik a gombás hüvelyfertőzéssel orvoshoz fordulók aránya. A termékenykorú nők 75%-a életében legalább egyszer átesik a betegségen, 40-50 százalékuknál előfordult már második hüvelygombás epizód, 5%-uk pedig rendszeresen szenved a visszatérő panaszoktól. A tünetek jól ismertek: a túrós-darabos, sárgásfehér, élesztőszagú hüvelyfolyást bőrpír és erős, kínzó szeméremtáji viszketés kíséri.

Ezeket kerüljük hüvelygomba esetén

A fertőzés mögött számos tényező állhat. Hajlamosíthat rá a magas hormonszint (terhesség, hormonális fogamzásgátlás), az immunrendszer általános meggyengülése, diabétesz vagy más endokrin betegségek. A ruházatunk is kedvezhet a gombák szaporodásának: inkább kerüljük a szűk, szintetikus anyagból készült, nem megfelelően szellőző darabokat. Visszatérő hüvelygomba esetén okosabb lemondanunk pár dologról: ilyenek az illatosított higiénés szerek és parfümök, és az orális fogamzásgátlónk cseréjére is szükség lehet. A betegség alatt a nemi életet javasolt mellőzni. Bár nem nemi úton terjedő betegség, viszont létrejöhet a partnerek között az úgynevezett pingpongfertőzés, ezért a hüvelygomba diagnózisa esetén mindkét felet kezelni szokták.

TtQUD4kikBszYixM2EIHOgHoDc2uiSxChJeUdyQo
Patikában kapható gyógyászati segédeszköz hüvelygomba kiegészítő kezelésére

Kettős segítség a Micovag Plus

A hüvelygomba kezelésére kiegészítő terápiaként használhatjuk a komplex összetételű Micovag Plus hüvelykúpot. A kellemetlen tünetekre az orvosi székfű vagy más néven kamilla illóolaja, a bizabolol hat. A gyógynövényt évezredek óta kedvelik gyulladásgátló, nyugtató hatása miatt. Enyhíti a kellemetlen viszketést és az égő érzést, amely meg tudja keseríteni a mindennapokat.

A tünetek enyhítése mellett a hüvelyi pH helyreállítására is szükség van, hogy a hüvely visszanyerhesse természetes védekezőképességét, és kordában tartsa a gombákat. A hüvelykúpban található tejsav helyreállítja és normalizálja a pH-t, ezzel hozzájárul a hüvely természetes védekezőképességének megerősödéséhez. Utóbbi a visszaesés kockázatát is mérsékli, így visszatérő hüvelygomba esetén is ideális.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.