Jól ismert tény, hogy az emberi test mikrobiomja, vagyis a bélben lévő baktériumok jelentős befolyással van az egészségre és a betegségekre.

A belekben lévő mikrobák a nők egészségi állapotára gyakorolt szerepe azonban nagyrészt ismeretlen. Egy nő életének minden szakasza különböző hormonális állapotokkal jellemezhető, amelyek a bél és a hüvelyi mikrobiom közötti kapcsolattól függenek. Ezek a gazdaszervezet-mikrobiom közötti kölcsönhatások alapozzák meg az olyan betegségek kialakulását, amelyek a nőket egész életük során érinthetnek, beleértve például a bakteriális vaginózist, a terhességi cukorbetegséget, a policisztás petefészek szindrómát (PCOS), a szorongást, a depressziót és az elhízást.

hüvelyi mikrobiom
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Egy kutatócsoport nemrégiben azt vizsgálta, hogy a szteroidok hormonok (például tesztoszteron, ösztrogén) hogyan befolyásolják a bél- és hüvelyi mikrobiomot (beleértve a baktériumokat, vírusokat, archaeákat, protozoonokat és gombákat), ezáltal pedig a nők egészségi állapotát. Ezen szteroidok mennyiségének hirtelen megnövekedése a pubertás során a hüvelyi mikrobiota alacsonyabb diverzitásával jár. Ez azt sugallja, hogy a szteroid hormonok pubertáskori növekedése új környezetet teremt, kialakítva a felnőttkori hüvelyi mikrobiomot.

Ez az új, felnőtt női hormonális beállítás egyensúlyt teremt a nemi szteroidok, valamint a hüvelyi és bél mikrobiom kölcsönhatása között, nagymértékben befolyásolva a nők egészségét az életük minden szakaszában. A bél mikrobiom szabályozza az ösztrogénszint egyensúlyának fenntartásában szerepet játszó baktériumok mennyiségét, ezek pedig segítenek a hüvelyi mikrobiom alakításában, elősegítve a reproduktív rendszer egészségét.

A kutatók azt is megállapították, hogy bél és a hüvelyi mikrobiom számos olyan betegségben (PCOS, megmagyarázhatatlan meddőség, elhízás) kapcsolódik össze, amelyek a nőket egész életükben érinthetik.

Forrás: https://newsnetwork.mayoclinic.org/discussion/researchers-review-how-sex-steroids-change-gut-vaginal-microbiome/
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.