A Pearl index mutatja meg, melyek a legbiztonságosabb és a legkevésbé biztonságos védekezési módszerek.

A Pearl-index Raymond Pearl képletéből ered, melynek segítségével megítélhető, hogy az egyes fogamzásgátló módszerek alkalmazása mellett mennyire biztonságos a védekezés és milyen eséllyel kerülhető el a terhesség. A legtöbbször egy év átlagát nézik egy-egy fogamzásgátló módszer vizsgálatánál, ezen belül is azt, hogy 100 pár esetén hány nő fogan meg ez alatt az idő alatt az adott módszert alkalmazva. Ezt a számot mutatja a Pearl-index. Az értékeket az egyes védekezési eszközök gyártói vagy a hatékonyságuk alapján adják meg (például egy adott termék 99,5 százalékos biztonságot nyújt) vagy a hibaszázalék arányát tüntetik fel (például 0,5 százalékos a hibaarány). 

Invazív módszerek

Az invazív módszerek közé tartozik: spirál, injekció és művi meddővé tétel. Ezeknél általában a legkisebb a hibaszázalék. A spirál esetében általános használat mellett 0,8 százalék, míg a tökéletes használat esetében 0,6 százalék a hibaszázalék. A Pearl-index minden esetben ezt a két számot veszi alapul, tehát a tökéletes, rendeltetésszerű használat és az általános használat százalékait, nyilván utóbbi általában magasab lesz. A művi meddővé tétel esetében azonban például ez a két érték megegyezik: nők esetében 0,5 százalékos, míg a férfiaknál 0,1 százalékos az esélye annak, hogy ennek ellenére bekövetkezik a terhesség. Az injekció esetében meglehetősen nagy a különbség az általános használat (3 százalék) és a tökéletes használat (0,3 százalék) között. 

ovszer
Forrás: pixabay.com

Hormontartalmú fogamzásgátlás

A hormonális fogamzásgátló készítményeknek az invazív módszerekhez képest már kisebb a hatékonyságuk, mert a szájon át szedhető fogamzásgátlók esetén könnyebb hibázni: elfelejtjük bevenni, jön egy gyomorrontás vagy felszívódási probléma, esetleg gátolja a hatását valamilyen gyógyszer és már hat megfelelően. A hatékonyságuk azonban még így is magasnak mondható. A tabletta általános használat mellett 8 százalékos, míg tökéletes használat mellett 0,3 százalékos hibaszázalékot feltételez, de ugyanez az arány a hüvelygyűrű esetében is.

Hormonmentes módszerek

Meglepő tény, hogy a védekezés nélküli közösülés esetén is 85 százalék a hibaszázalék, tehát nem 100 százalék, hisz sok mindennek kell kedvezően történnie ahhoz, hogy egy egészséges párnak védekezés nélkül összejöjjön a baba. A megszakításos közösülés hibaszázaléka is meglehetősen magas: tipikus használat mellett 27, míg tökéletes alkalmazás mellett 8 százalékos. A spermicidek esetében ez 19 és 18 százalék, míg a naptármódszer 35 és 14 százalékos. Az óvszer hibaszázaléka tipikus használat mellett 20 százalék, tökéletes használat esetén ez azonban lecsökken 3 százalékra. A pesszáriummal 16, illetve 6 százalékos hibaaránnyal számolhatunk.

Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.