Kínzó alhasi görcsök, égő érzés vizeletürítéskor, nem múló vizelési inger – ezek a panaszok kísérik a felfázásként is ismert hólyaghurutot. Mutatjuk, mit tehetünk az enyhe felfázás korai tünetei ellen.

Az ősz elejétől beköszöntő, hűvösebb időben sokan küszködnek a hólyaghurut kellemetlen tüneteivel. A panaszok megjelenésekor minden perc számít, ezért most a lehető legrövidebben összefoglaljuk a felfázás kialakulásával és kezelésével kapcsolatos tudnivalókat.

A hólyaghurut kialakulása

  1.  A környezetünkben jelen lévő kórokozók a húgycsövön keresztül jutnak a húgyhólyagba.
  2.  A szervezetünk általában felkészült a külső támadásokra, és az immunrendszer hamar megszabadul a betolakodóktól, ezért a legtöbb esetben észre sem vesszük azokat.
  3. A felfázást nem közvetlenül a hideg okozza, de van köze a megbetegedéshez. Ha lehűl az altest, összehúzódnak a hajszálerek, és ettől a helyi védekezőképesség is gyengül.
  4. Így nagyobb az esélye annak, hogy a kórokozók megtelepednek és elszaporodnak a hólyagban ahelyett, hogy egyszerűen kiürülnének onnan a vizelettel. Nőknél azért is fordul elő sűrűbben húgyúti fertőzés, mert a húgycsövük rövidebb, mint a férfiaké, így a baktériumoknak is kisebb utat kell megtenniük, hogy elérjék a hólyagot.

Jellemző tünetek:

  • enyhe vagy erősebb alhasi görcsök,
  • égő érzés vizeletürítéskor,
  • állandó, sürgető vizelési inger,
  • az ismételt vizeletürítés sem hoz megkönnyebbülést, úgy tűnhet, mintha a hólyag soha nem ürülne ki teljesen.

Teendők a tünetek jelentkezése esetén

A gyorsaságnak nagy szerepe van a felfázás kezelésében, mert a hólyaghurutot leggyakrabban okozó E. coli nevű bélbaktériumok száma 20-30 percenként megduplázódik. Már az első, enyhe tünetek esetén cselekedjünk! Ilyenkor még az alábbi praktikákkal is enyhíthetjük a panaszokat.

  • Hólyaghurut esetén sok folyadékot kell inni, főleg tiszta vizet vagy gyógyteát, hogy átmossuk a húgyutakat.
  • A vizeletet nem szabad tartogatni, mert a húgyhólyagban pangó folyadékban szaporodnak leginkább a kórokozók.

 

Urzinol: segíthetnek a gyógynövények

Az enyhe felfázás korai tünetei esetén a két legfontosabb teendő a kórokozók elpusztítása és a hólyag rendszeres kiürítése. Ezt gyógynövényekkel is segíthetjük. Az egyik legismertebb húgyúti fertőtlenítő a medveszőlőlevél, amelynek antibakteriális hatóanyaga, az arbutin a vesén keresztül választódik ki, és a húgyhólyagba jutva a probléma forrásánál fejti ki a fertőtlenítő hatását. A medveszőlőlevél kivonata igazoltan enyhíti a hólyaghurut korai tüneteit: csökkenti a gyakori vizelési ingert, és mérsékli az égő érzést vizeléskor. Ennek a gyógynövénynek a kivonatát tartalmazza a vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer, az Urzinol tabletta. Szedése mellé ajánlott a fokozott folyadékbevitel, ugyanis a gyakori hólyagürítéssel távozásra bírhatjuk a kórokozókat.

Urzinol
Vény nélkül kapható, medveszőlőlevélkivonat-tartalmú hagyományos növényi gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

 

HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A borítókép forrása: Pexels
(Hirdetés)
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.