Négyből három nő élete során legalább egyszer megtapasztalja a hüvelygomba kellemetlen tüneteit. Ez az intim fertőzés viszonylag gyakori, és sokaknál visszatérő panaszokat is okoz.

A hüvelygomba valamennyire a férfiakat is érinti!

A férfiaknak sokszor már a könyökén jön ki a hüvelygomba-téma, pedig nekik sem kéne úgy tenniük, mintha nem volna közük ehhez a női problémához. Hiszen ha a párjuk ettől a kellemetlen intim fertőzéstől szenved, az rájuk is hatással lesz, mert ilyenkor az együttlét is ellehetetlenül. És bár a hüvelygomba nem számít nemi úton terjedő betegségnek, azonban a partnerek akár át is tudják adni egymásnak: már csak ezért is érdemes némi önmegtartóztatást gyakorolni addig, amíg a panaszok fennállnak. Más kérdés, hogy a kellemetlen tünetektől szenvedő nőnek nagy valószínűséggel amúgy sem lenne nagy kedve az ágyjelenethez…

Mikor gyanakodjuk, hogy hüvelygombával állunk szemben?

A hüvelygomba annyira rettegett mumus a nőknél, hogy sokuk azonnal hüvelygombát kiált, bármilyen rendellenességet tapasztal is odalent. Ahhoz, hogy elkerüljük a téves öndiagnózist és emiatt netán félrekezeljük magunkat, a leghelyesebb, ha intim panaszokkal mindig nőgyógyászhoz fordulunk. Ezzel együtt bizonyos jelek szinte egyértelműen utalnak rá, ha valóban gombás hüvelyfertőzéssel állunk szemben. Ilyen tünet az erős viszketés és égő érzés a hüvelyben és a szeméremtájékon, valamint a darabos-szemcsés állagú, szagtalan, sárgásfehér színű hüvelyfolyás.

Mi okozza a hüvelygombát?

Mint említettük, a hüvelygombát nem feltétlenül „elkapja” vagy „valahonnan összeszedi” az ember lánya. A Candida gombák normál körülmények között is jelen vannak a természetes hüvelyflórában, ám ez mindaddig nem okoz panaszt, amíg valamely okból túl nem szaporodnak. A Candida felszaporodására többféle körülmény hajlamosíthat, például:

  • ha felborul a hüvelyflóra belső, érzékeny biológiai egyensúlya;
  • ha valami miatt legyengül az érintett immunrendszere;
  • kialakulhat bizonyos gyógyszerek (pl. fogamzásgátló tabletta) szedése miatt;
  • gyakran lehet kísérője egyes betegségeknek is (pl. diabétesz);
  • ha az illető egészségtelenül étkezik: túl sok cukrot és gyors felszívódású szénhidrátot fogyaszt (ami szintén az immunrendszerét gyengíti)
  • ha műszálas fehérneműt, illetve túl szoros, rosszul szellőző ruhákat hordunk, amelyekbe könnyen beleizzad az altest: a nyirkos közeg ugyanis kedvez a gombák szaporodásának.

Mi segíthet hüvelygomba esetén?

Soha ne kísérletezzünk otthon kotyvasztott háziszerekkel! Az interneten sajnálatos módon máig terjedő „népi gyógymódok” csak tovább ronthatnak a helyzeten. A szakorvosi segítség kérését tehát ne odázzuk el.

Nagy általánosságban elmondható, hogy a szájon át szedhető gyógyszereket legtöbbször helyi hatású készítménnyel érdemes kiegészíteni. Ilyen lehet az egyetlen, patikában recept nélkül kapható, bórsavtartalmú hüvelykúp, a Micovag Plus, amely a hüvelygomba helyi kiegészítő kezelésére javasolt.

micovag doboz
Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A készítmény tejsavat is tartalmaz, amely elősegíti az egészséges savas hüvelyi pH megóvását. További fontos összetevője a kamilla illóolaja, a bizabolol, amely segít csillapítani a gombás hüvelyfertőzést kísérő égő érzést és viszketést.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.