Egy nő életét évtizedeken át meghatározza a menzesze. Összeszedtük, milyen problémák jelentkezhetnek a menstruációval kapcsolatban.

Miért rendetlenkedik a menstruáció?

A női termékenységet évtizedeken át meghatározó menzesz 8 és 15 éves kor között, de jellemzően 12-13 évesen jelentkezik először a lányoknál, majd a várandósságot és a szülést követő pár hét, illetve hónap kivételével havonta megjön, egészen 45-55 éves korunkig. A menstruációs ciklus a nagykönyv szerint 28 napos, de az is teljesen normális, ha valakinek 21 vagy esetleg 35 napra jön meg. Baj akkor van, ha a ciklusok hossza hónapról hónapra változik, ha túl hosszúra nyúlik vagy nagyon lerövidül. Ha a ciklus rendetlenkedni kezd, arra mindig érdemes odafigyelnünk, mert az fontos üzenet a testünktől, hiszen a zavart akár ciszta, gyulladás vagy egyéb betegség is okozhatja. A női szervezet olyan érzékeny, hogy a menstruációs ciklust szinte bármi szétzilálhatja: a túlzásba vitt fogyókúra, valamilyen lelki megrázkódtatás, a túlhajszoltság vagy csupán a folytonos idegeskedés. Ezek mind olyan külső hatások, amelyek megbolygathatják a szervezet hormonális egyensúlyát, és ennek következtében a menstruáció rendszertelenné válhat. A cikluszavart általában hormontartalmú tablettákkal kezelik, de elérhető hormonmentes, gyógynövényes gyógyszer is a ciklus rendezésére.

Ezért érinthetik rosszul a nőket a menzeszt megelőző napok

Bár korábban gyakran megbélyegezték a nőket azzal, hogy a menzeszük előtt hisztériássá válnak, ma már köztudott, hogy ennek a viselkedésnek nagy valószínűséggel hormonális okai vannak. A PMS, azaz a premenstruációs szindróma nagyjából a nők 80 százalékát érintheti a havivérzés előtti napokban. A tünetegyüttesben több mint 150 féle panaszt tartanak nyilván, az azonban egyénenként változó, hogy ezek közül kinél melyek jelennek meg. A PMS leggyakoribb tünetei közé tartozik az ingerlékenység, a fejfájás és a mellfeszülés, az alhasi fájdalom és görcs, a puffadás érzése, a lehangoltság és a farkasétvágy. A PMS kialakulásának leginkább hormonális okai vannak: a panaszok akkor jelentkeznek, amikor a szervezetünkben az ösztrogén, majd a progeszteron szintje csökkenni kezd.

 

GTmXIrtzTvmnYBhXkQMhiAHCkNjkLIqX7JzQfKn4
Premens - Vény nélkül kapható, barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer

Hormonmentesen segít a Premens

A menstruáció előtti kellemetlen panaszok, azaz a PMS enyhítésében, valamint a cikluszavar rendezésében is segíthet a hormonmentes, koncentrált barátcserjekivonat-tartalmú Premens tabletta. A  gyógynövény hatóanyagai pozitívan hatnak a női hormonális szabályozórendszer működésére. A megfelelő hatás kialakulása érdekében a Premenst legalább 3 hónapon át megszakítás nélkül ajánlott szedni. A gyógyszer hatását és biztonságosságát több vizsgálat is alátámasztja. A barátcserjekivonat-tartalmú étrend-kiegészítőket azonban a gyógyszerészeti hatóságok nem javasolják terápiás célú használatra. A Premens tablettát nem kell orvossal felíratni, vény nélkül kapható a patikában.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A borítókép forrása: Pexels
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.