A COVID-19 elleni védőoltás és a menstruációs problémák közötti kapcsolat lehetséges, de klinikai vizsgálatokra van szükség ennek bizonyításához.

A menstruáció változása vagy a váratlan hüvelyi vérzés nem szerepel a COVID-19 elleni védőoltás gyakori mellékhatásai között. Ennek ellenére világszerte számtalan ilyen bejelentést tettek az oltást kapott nők az illetékes hatóságoknak.

A legtöbb nő azonban úgy gondolja, hogy a következő ciklusban a menstruációjuk normalizálódik, és ami fontos, nincs bizonyíték arra, hogy a COVID-19 vakcina hátrányosan befolyásolná a termékenységet. A járványügyi adatoknem támasztják alá a menstruációs periódusok változása és a COVID-19 elleni vakcinák közötti kapcsolatot, mivel a bejelentések száma alacsony mind az oltottak számához, mind pedig a menstruációs zavarok gyakoriságához képest.

COVID-19 védőoltás menstruáció
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Az adatok gyűjtésének módja azonban megnehezíti a határozott következtetéseket levonását. A szakemberek szerint jobb módszerekre van szükség ahhoz, hogy össze lehessen hasonlítani az oltott és a nem oltott populációk menstruációs változásának arányát.

A COVID-19 vakcina beadása utáni menstruációs változásokról szóló jelentések mind az mRNS, mind az adenovírus-vektoros vakcinák esetében készültek, így ha van összefüggés, akkor valószínűleg a menstruációs zavar az oltásra adott immunválasz eredménye, nem pedig egy specifikus oltóanyag-összetevő miatt alakul ki. Valójában a menstruációs ciklust befolyásolhatja a szervezet immunválasza magával a vírussal szemben - egy tanulmány szerint a SARS-CoV2-vel fertőzött nők körülbelül egynegyede esetében a menstruáció megszűnik.

Ha az oltás és a menstruációs változások közötti kapcsolat megerősítést nyer, ez lehetővé teszi az oltást kérő személyek számára, hogy előre megtervezzék a potenciálisan megváltozott ciklusokat. Emellett javasolt, hogy a klinikusok ösztönözzék betegeiket, hogy az oltás után jelezzék a menstruáció változásait vagy váratlan hüvelyi vérzést az illetékes hatóságok számára.

Forrás: https://www.healthcarehygienemagazine.com/expert-says-link-between-menstrual-changes-after-covid-19-vaccination-is-plausible/
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.