A normálisnak mondható emlőváladékozás a terhességet megelőzően vagy a szoptatás abbahagyása után alakulhat ki. Minden más esetben kóros mellváladékozásról beszélhetünk, ám ezek többsége nem rákos eredetű.

Mellgyulladás

Avagy más néven mastitis gennyes bimbóváladékozással járhat nemcsak a szoptató anyáknál, hanem olyanoknál is, akiknél nincs tejtermelés. A mell fertőzésére utal továbbá a fájdalmas, duzzadt, vörös és meleg tapintású emlő.

Fibrocisztás elváltozás

Amikor a mell kötőszövetei felszaporodnak és csomókat képeznek, akkor beszélhetünk erről a betegségről. A fehéres, sárgás mellváladékozás mellett jellemző tünete még az emlő viszketése, illetve a fájdalom.

női bajok emlőváladékozás mellváladékozás
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Tejcsatorna-tágulat

A tejcsatornák gyulladásával és elzáródásával járó rendellenesség főként a változó korú nőket érinti. A betegségről ez esetben a sűrű, zöldes színű váladék árulkodik.

Galactorrhoea

A galactorrhoea tulajdonképpen nem betegség, hanem egy tünet, mely számos egyéb rendellenességre hívhatja fel a figyelmünket. Ezek közé tartozhat a pajzsmirigy-alulműködés, a hormonális problémák, az agyalapi mirigy daganata, de akár bizonyos gyógyszerek is kiválthatják.

Jóindulatú sejtburjánzás

Az egyik leggyakoribb oka a rendellenes váladékozásnak a jóindulatú sejtburjánzás (intraductalis papilloma), mely véres, ragadós állagú folyást eredményez.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.