Lehet, hogy nem tudja abbahagyni a szorongást vagy a szokottnál jobban aggódhat az életünk nagyon fontos aspektusait övező bizonytalanság miatt.

Ebben a cikkben négy negatív gondolkodásmód, és azok leküzdésének módszerei olvashatók.

1. Negatív gondolatok

Ha szorongás, nagy figyelmet fordít a negatív gondolatokra (például a pénzügyi biztonság romlása, instabillá váló személyes kapcsolatok, munkahely elvesztése). A probléma az, hogy minél jobban összpontosít a negatív gondolatokra, annál jobban megerősíti az aggodalomhoz és szorongáshoz kapcsolódó agyi „utakat”, ezáltal erősebbé téve azokat. Ezenkívül nagyobb valószínűséggel veszi észre a negatív dolgokat, amelyekre nem fontos odafigyelni (például egy pók, ami egy falon mászik vagy mogorva arckifejezése van valakinek, akit nem ismer). Előfordulhat, hogy negatív információkat keres az interneten és a közösségi médiában, és napjának túl sok részét a negatív hírek nézegetésével tölti.

Mit tegyen? Tegyen tudatos erőfeszítést annak érdekében, hogy a pozitív, nem fenyegető dolgokra figyeljen (például a kutyája farkcsóválása vagy gyermeke öröme, amikor meglát egy katicabogarat). Próbáljon inkább a jelenben maradni azáltal, hogy átirányítja a figyelmét, amikor észreveszi, hogy a jövő miatt aggódik.

2. A kétértelmű helyzetek fenyegetőként való értelmezése

A szorongásos emberek figyelme elfogult, és így nagyobb valószínűséggel látnak nagy veszélyt azokban a helyzetekben, amikor csekély a valószínűsége annak, hogy valami rossz történik (például ha orvosi vizsgálati eredményekre vár, meggyőzheti magát arról, hogy valamilyen gyógyíthatatlan betegsége van).

Mit tegyen? Tegyen tudatos erőfeszítést egy helyzet különböző lehetséges kimeneteinek mérlegelésére, ne csak a legnegatívabbra fókuszáljon.

szorongás
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

3. A rossz történés valószínűségének túlbecslése

Ha szorong, akkor komoly fenyegetésnek tekintheti annak csekély esélyét, hogy valami rossz történjen. Ez azt eredményezheti, hogy sok időt tölt olyan dolgok tervezésére, amelyek valószínűleg nem fognak megtörténni.

Mit tegyen? Hagyja, hogy a tények és a statisztikai adatok befolyásolják a döntéseit a szorongás helyett. Gondolja át, mi a legvalószínűbb esemény az alapján, hogy milyen gyakran történtek vagy nem történtek negatív dolgok a múltban.

4. Elkerülés

Amikor szorong, kellemetlen érzést érezhet a mellkasában, a torkában vagy a gyomrában, a gondolatai pedig rendkívül nyomasztók lehetnek. Ennek eredményeként elkezdheti kerülni azokat a dolgokat (például fájdalomérzet, randevúzás, nyilvános beszéd), amelyek szorongást okoznak. Amikor úgy dönt, hogy nem végzi ezeket a dolgokat, megkönnyebbülést kezd érezni, és a teste megnyugszik. De az elkerülés hosszú távon rontja a szorongást, mert soha nem tanulja meg, hogy a „félelmetes” eredmény nem fog bekövetkezni. Ha nem kockáztat, soha nem fogja megtapasztalni, hogy amit veszélyesnek gondol, az valójában kezelhető.

Mit tegyen? Készítsen tervet, hogy „szembeszálljon” azokkal a dolgokkal, amelyektől fél. Kezdheti valami egyszerűbb dologgal. Ha szembesül azzal, amitől fél, a félelme alábbhagy és javul az önbizalma.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.